Protestul pentru Teo Peter

March 24, 2008 · Bagat la Romania 

Citesc cam peste tot despre initiativa lui Alin Farcas care vrea sa organizeze ceva, cu petitie, protest pasnic, demonstratie. Fiindca i se pare ca trebuie luata atitudine. In mare, blogosfera se raliaza. Totusi, Cabral pune niste intrebari, iar piticu are o viziune diferita. Personal, eu sunt ceva mai la dreapta lui Cabral si mai la stanga de piticu. Poate si din cauza ca am lecturat mai mult pe subiect. In general, lumea e indignata pe trei chestii: 1) ca americanii l-au scos repede pe sergentul lor din Romania; 2) ca la proces nu s-a dovedit ca Teo Peter era in taxi; 3) ca suma oferita ca despagubiri e ridicola/jignitoare.
Ca de obicei, lumea se informeaza pe diagonala.

1) Eu cred ca extragerea din Romania a avut cel putin un motiv de securitate. Nu in sensul ca romanii l-ar fi linsat pe sergent, ci in sensul ca sergentul avea acces la diferite secrete americanesti, poate legate de securitatea ambasadei, poate de altele, nu stiu si nu cred ca e posibil de aflat/publicat tocmai din cauza subiectului.
2) Jurisprudenta militara in SUA e nitel diferita de aia civila, asta una la mana. Chestia cu “dovada ca era in taxi si a murit din cauza accidentului” e o chestie de procedura, de birocratie juridica, daca vreti. Ziarul armatei americane, Stars and Stripes, scrie negru pe alb:

“…the dark-blue Ford Expedition that VanGoethem was driving broadsided a taxi carrying 50-year-old Peter, a veteran producer and bassist for the rock band Compact.

Peter suffered major head injuries and died at the scene.

VanGoethem was charged with negligent homicide for his role…”

Si mai departe:

“…In order to prove negligent homicide — one of four charges against Staff Sgt. Christopher VanGoethem — the Uniformed Code of Military Justice requires proof not only of carelessness but also “discredit” upon a servicemember’s service, according to Marine Lt. Col. Kirk Kumagai, acting deputy staff judge advocate for Marine Corps Base Quantico…”

Inca ceva care poate sa clarifice subiectul:

“…Romanian journalists have reported that, during the trial, VanGoethem’s defense lawyers tried to convince the judge that prosecutors had not proved that the victim – Peter — was even inside the taxicab. But Mallon said this claim was part of a long list of points made by defense lawyers as part of the regular trial process, when they sought to find flaws in the prosecutor’s case. The claim was made before the judge, without the jury present, and did not influence the jurors, Mallon said…”

3) Suma oferita drept despagubire. Aici avem doua chestii diferite, una fiind ca nu poti inlocui un om cu un morman mare de bani si a doua ca trebuie sa te duci la tribunal ca sa obtii bani (daca asta e ceea ce vrei). Cele doua puncte nu sunt compatibile de nici o culoare. Daca esti adeptul chestiei emotionale, te duci si semnezi petitia lui Alin, iesi in strada, manifestezi si te simti bine. Daca nu, incerci sa judeci cu capul (cum face Cabral) ori te uiti inainte (cum face piticul). Eu cred ca e bine de ales o cale de mijloc. Daca incepi sa discuti ce valoare monetara avea Teo in momentul accidentului, unii vor spune ca esti o jigodie. Ca nu poti echivala un om cu un numar. Emotional vorbind, da, asa e. Totusi, cred ca dreptatea cere o despagubire. A fost un accident, nu-i asa? Nu cred ca sergentul american s-a urcat in masina cu scopul declarat de a-l ucide pe Teo. S-a intamplat, asta e, nu se poate repara. Dar cu siguranta se poate compensa. Pentru asta, trebuie mers la justitie, cu multe acte si dovezi. La justitia americana, zic. Trebuie sa joci jocul dupa regulile lor, cred eu. Urland in gura mare (ori in tacere, cum crede Alin ca se poate face, lol) pe strazile Bucurestiului nu ajuta cu nimic. Datul in judecata in America, intr-un proces civil, da, aia o sa ajute. Banii obtinuti pot fi pastrati de familie, ori poate vor fi folositi pentru un fond de binefacere, o bursa, stiu eu?

Un lucru stiu sigur. Ca daca nu esti dispus sa joci jocul dupa reguli, atunci nu vei obtine nimic.

Inchei acest post cu un citat, oarecum sugestiv, evident ridicol:

“Whether we bring our enemies to justice or bring justice to our enemies, justice will be done.”
G.W.Bush – USA president

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

4 Comentarii to “Protestul pentru Teo Peter”

 1. Piticu21 on March 25th, 2008 12:33 am

  intelegem ca esti american, dar nu tre sa fii buricul pamantului, puteai sa alegi si tu o parte :) )

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. cabral on March 25th, 2008 12:52 am

  Ce spui tu, spui bine...
  Totusi, stii care-i cea mai mare intrebare in toata nebunia asta?
  "Familia lui Teo doreste asa ceva?"

  ... dar ajungem iar la intrebarea "asa ceva...ce?!".

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. Blegoo on March 25th, 2008 2:57 pm

  @Piticu21: Adica, partea ta? Las'ca am vazut ce comentarii aiurea ai primit la articolul tau.
  @cabral: Intr-adevar, un punct excelent. Ce ma enerveaza pe mine personal, e ca se porneste o initiativa de genul "...haida sa haidem" TOCMAI intr-un astfel de caz. Mi se pare cumva, nu stiu, injositor, trivial.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Dan Calin on April 1st, 2008 12:54 pm

  problema nu este niciuna din cele mentionate de tine. problema este ca baietii astia isi permit sa faca orice in Romania pentru ca au protectie americana. pot conduce beti si omori oameni fara sa aiba de suferit pentru asta. problema este cine ajungi sa te crezi daca ai imunitate diplomatica. un om care a incalcat legea ar trebui sa fie doar un om care a incalcat legea, nu mogul, diplomat sau presedinte de tara.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)