Bobby si comentariile: regresia infinita

October 27, 2008 · Bagat la Blegisme, Bobbitze, Romania 

Al doilea post pe tema “etica: ce este ea si ce vrea de la noi”.
Preambul: exista doi oameni (or fi mai multi, da’ nu-i stiu eu) care au adoptat o atitudine de DECENTzA in blogosfera: Manafu si Bobby. (Cabral, tu nu te califici, tu esti vedeta de filme si televiziune).

Doi oameni zic, care cu buna stiinta, in deplinatatea facultatilor mintale, au ales sa nu se certe ori sa se balacareasca pe net.
De ce or face asta… mister. Total de neinteles. Chiar nu pricep.

Dar… sa trec la subiect.
Bobby si-a spus opinia la subiectul cu Marian Pop si tema lui Zoso. Decent, fara tzipete ori istericale. Ca asa face el.
Nu conteaza prea mult ce a zis el… era predictibil.

Conteaza ce comentarii a primit.
Eu despre comentarii vreau sa vorbesc. Si despre ETICA (ori lipsa DE – ori interpretarea gresita A).
Si despre faptul ca Bobby a inchis comentariile la postul respectiv fiindca “…Au degenerat prea mult.”

Are dreptate. Am contribuit si eu la regresie, spre rusinea mea. Mea culpa, mea maxima culpa.
Poate din cauza ca m-am simtit vinovat, am sugerat ca subiect de dezbatere la emisiunea Internet Lynx (miercurea asta la 9 seara) sa fie “etica”. Ce este, cu ce se mananca si de ce.

N-am mari sperante, fiindca subiectul nu prea e cautat. Nici pe guglea, nici in alte parti. Nimeni nu e interesat.
La fel ca si in comentariile de la postul lui Bobby.
In schimb, interesul se cristalizeaza pe bisericutze; prozoso, antizoso si lasa-lpezoso. (Eu sunt in ultima categorie).

Mi s-a parut fascinant cum discutia deviaza de la subiect. Lumea discuta motivatiile “hotului”; exprima pareri ca nu e “mare scofala” si ca in nici un caz nu e hotie; se fac declaratii precum ca “toti furam” ; se sustine ca s-a facut din tantar armasar si ca incidentul nu merita atentie ; se dau exemple din Biblie si se proclama ca “nu e frumos la ce s-a ajuns”.

Nimeni nu pune problema simplu: e bine sau nu e bine. Ma rog, Bobby o pune (in titlul articolului) dar eu vorbesc despre poporul comentator.
Incidentul IN SINE intr-adevar nu merita atentie (cine-i M. Pop, in definitiv?) ; ceea ce merita atentie insa, este mentalitatea din spatele incidentului. Ori asta nimeni nu pare dispus sa discute.

“Mentalitatea” in cazul de fata e o combinatie nefericita intre plagiatura ieftina si aroganta nesimtita. Daca lucrurile ar fi ramas la stadiul de plagiatura, atunci eu sunt convins ca nu s-ar fi ajuns la toata discutia asta; pe zoso l-ar fi durut exact la baschetu’ stang si Marian Pop ar continua sa fie fruntas in internetul din Ocna Sugatag si comunele invecinate, unde exista o mare cerere de teme wordpress “zoso”, in special printre agricultori.

Atitudinea “n-ai ce sa-mi faci, ia-o in gura si taci” insa…
Traditional in teritoriul mioritic, astfel de atitudine da nastere la reactii adverse. Asa suntem noi, romanii, asta e. Mai certareti, credem in dreptu’ nostru (fiecare cu dreptu’ lui, insa) si nu suportam sa ni se dea cu flit. Fiecare are o parere clara si nu conteaza argumentele contra.

Nimeni nu sta sa se intrebe… pur si simplu: oare eu as face asa ceva? Toti sunt preocupati de expunerea argumentelor proprii si nu dau importanta subiectului. Si uite-asa, regresam la infinit, discutand discutii.

Subiectul (asa cum i-am mai spus si lui Catalin) este “etica” si nu “legalitatea”. Paradoxal, oricine sta pe o pozitie etica (universal acceptata) nu are nevoie de legi pentru indrumare. Nu o zic eu, o zice un grec batran (Plato – “Good people do not need laws to tell them to act responsibly, while bad people will find a way around the laws”).
Stim cu totii cand gresim in vreo imprejurare – n-avem nevoie sa consultam un avocat sa ne spuna daca am facut bine sau rau. Greseli se intampla; cum procedam DUPA ce am gresit – aia ne defineste ca oameni, ca personalitate.
Ca etica, zic.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Bobby si comentariile: regresia infinita”

 1. WhiteWolf on October 27th, 2008 11:19 pm

  Mi se pare mie sau incepi sa o iei pe urmele shefului Cristea ?
  Un netiquette, ceva ? :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on October 28th, 2008 12:18 am

  Doamne-Fereste! :)
  Principiul meu: "Facem fiecare ce vrea... altii!"
  Serios: e mai mult o observatie despre cum unii devin offtopic, nimic altceva.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. dAImon on October 28th, 2008 11:35 pm

  oamenii cu interdictii multe in copilarie (nu veni seara tarziu, nu fa sex, nu te scobi in nas, etc), au tendinta sa dezvolte o gandire de avocat. adica se antreneaza pentru a gasi cele mai bune modalitati de a ocoli legea, in timp ce o respecta, dar strict tehnic. cam ca aia cu interdictia de sex normal, care o fac oral. you get it.

  si se pare ca sunt cam multi ... prea multi ... cand apare o situatie dilematica, brusc vezi cum rasare spiritul de avocat din spate. si te intrebi de ce.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Blegoo on October 28th, 2008 11:41 pm

  @dAlmon: Bai... stii ceva? Cred ca ai o teorie acolo, ceva.
  Am citit de 4 ori ce-ai zis... si cu toata avocatimea mea... nu pot sa zic ca nu-i cum spui tu. :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. fanel on October 29th, 2008 9:45 pm

  @blegoo daca erau baieti destepti si vroiau sa-i dea una in cap asa cum s-a presupus ca au vrut s-o faca nu dadeau link catre Marian si il banau permanent la ei pe bloguri.

  Stii prea bine ca panarama la noi in Romania vinde si cum la noi e foarte mare foame de bani lumea pune botu si scrie ca dehhh tre sa ajunga si el fruntas ca pe vremuri la kilu de afisari in google.

  Tu vorbesti de etica si de lucruri mult prea frumoase intr-o lume guvernata de oameni care-si doresc sa faca bani dar care sunt neputinciosi in a produce. Dupa mult timp am inteles ca foarte multa lume abordeaza gresit fenomenul: nu-ti face din castigul banilor un scop, fa-ti un scop din a castiga recunoastere si dupa aia gandeste-te la bani. Unii din online au fost artificial umflati cu recunoastere si-n cativa ani ii paste Criza economica blogosferica daca vrei sa-i zici asa.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Blegoo on October 29th, 2008 10:32 pm

  @fanel: Iar ma intristezi...
  Si mai bagi si filozofie taoista, alea...
  Da, stiu ca latru aiurea despre etica si alte balarii d-astea... dar nu pot sa ma abtin. Asa sunt, asa gandesc, si mi-a luat mult timp sa ajung la stadiul de a nu-mi fie rusine de ceea ce gandesc.
  Oricum, e imbucurator pentru mine sa vad ca nu sunt singur; aparent, asa gandesti si tu.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)