Deci, Obama

November 6, 2008 · Bagat la America ma-sii!, Blegisme, Romania 

Sincer sa fiu, l-as fi preferat pe Cabral. Dar nu a fost sa fie…
In fine, nu asta e subiectul, ci mai degraba reactiile pe bloguri.

Arhi are un articol relativ diagonal cu subiectul. Apropo, Arhi, eu credeam ca Natiunile Unite au inventat Israelul, nu americanii… dar hai sa zic ca a fost un typo.

Cabral vede lucrurile optimist (mi se pare firesc – date fiind legaturile de rudenie), desi comentatorii il banuie de emotie ascunsa. Chiar asa fiind, ce ar fi rau in asta?

Zoso face sens, scurt pe doi, parerea mea sincera, nu dau limbi.

Visurat are o privire ceva mai sanatoasa. Total intamplator, e si opinia mea. Normal, comentatorii ii explica de ce e prost, si ca nu si-a facut lectiile.

Eduard are o privire deosebita asupra evenimentului. Mi-a placut. As vrea sa o fi zis eu.

Vivi… eh, Vivi, ce vreti? Un copil la New York…

“Impresionat, miscat, emotionat, motivat…moment istoric…inaltator…”

Frumos; asa si trebuie sa fie tineretul: impresionat, entuziast.
L-am ascultat si eu pe Obama vorbind, intr-adevar emotionant. Unul din cei mai buni oratori pe care i-am auzit vreodata (am ascultat si inregistrari vechi cu Churchill).
Totusi…

“…toti oamenii inteligenti pe care i stiu au stat cu sufletul la gura, asa cum niciodata nu a interesat politica pe nimeni…”

Vivi… (ma adresez tie direct in sens retoric, nu personal, randurile mele sunt adresate tuturor, nu e nevoie sa raspunzi) ti-ai pus problema ca “leadership” nu e in proportie directa cu talentul oratoric? Fireste, depinde si ce definitie folosesti pentru “leadership”.
Lenin a vorbit cu multa pasiune si elocventa despre “schimbare”, in piata Garii Finlandeze:

…In the street, standing on top of an armoured car, Comrade Lenin greeted the revolutionary Russian proletariat and the revolutionary Russian army, who had succeeded not only in liberating Russia from tsarist despotism, but in starting a social revolution…

Nimeni nu neaga ca Lenin a fost un lider, nu? Si intr-adevar, au fost niste schimbari…

“Change! Change! Change!”

Change… to… what? Don’t know, but change is good. I want change!…

Chiaburii si culacii americani trebuie sa plateasca taxe mai mari! De ce? Pai… fiindca ei au bani, d-aia. Fabricile si bancile sa fie ale poporului, nu ale lipitorilor si speculantilor din Wall Street!

Ar fi interesant de facut o paralela intre schimbarile propuse promise de Obama si promisiunile lui Lenin. Exista note similare, cred.
Nu pretind ca Obama e un Lenin al zilelor noastre, ar fi absurd sa sustin asta. Totusi, anumite lucruri sunt similare, nu-i asa? Promisiuni de schimbare, mai mult pentru saraci, mai putin pentru bogati – asta e o tema veche de pe vremea romanilor, daca nu si mai veche. E psihologie umana …

Tu ai fost miscat si impresionat:

“…La fiecare statie, cineva se urca n vagon si urla Obaaaama! dupa care tot vagonul ncepea sa bata din maini si picioare extatic, Obama a castigat, binele a castigat…”

Inaltator.

Numele lui Hitler iti spune ceva? Intamplator, el a fost un orator mult mai bun decat toti din vremea lui, asta n-o spun eu, ci cei care l-au auzit vorbind.
Ai urmarit vreodata History Channel? Din cand in cand, mai vezi filme care au o stranie paralela cu descrierea ta: oameni strigand, batand din picioare, in extaz. Nu, nu erau adusi din fabrici cu forta, ori cu pistolul la ceafa. Erau inspirati, motivati, emotionati. Erau SINCERI.
Altfel nu ai fi avut copii de 12-13-15 ani in uniforma, aparand Berlinul, nu? Copiii CREDEAU in liderul lor.
Si Hitler la randul lui a promis schimbare… a promis locuri de munca, o economie mai buna, si multe altele care sunt o tema vesnica a “schimbarii”.
Si toata Germania a crezut in lider.

Nici un politician nu promite vreodata “schimbare in mai rau”. Intotdeauna schimbarea e spre binele tuturor, asta e o lege in politica. Asa zice si Eduard, dealtfel:

“…o schimbare care, indiferent in ce directie ar fi, nu poate fi decat in bine.”

Si Mussolini a promis niste schimbari, in special in domeniul transpoturilor feroviare – pe care chiar le-a indeplinit! Deci, se poate.

Comentatorii la postul tau vorbesc despre pace, despre invingerea crizei economice, despre planeta care va fi o gradina a raiului.
Asa as vrea si eu. Pace si infratire intre popoare. Sa ne fie la toti bine. Sa ne imbratisam pe strada si sa batem din picioare de bucurie.
Chiar as vrea.

“Those who cannot remember the past, are condemned to repeat it”

LE: Am neglijat sa mentionez ca am inchis comentariile la postul asta – nu ca nu ma interesaza ce crede unul si altul, dar subiectul invariabil degenereaza (cum zice Bobby), intr-o polemica absurda, fiind vorba nu de chestii logice, ci de stari emotionale.
Deci, scuze, alea. Mishtocarim la alte subiecte, cu mare placere.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

Comments are closed.