Cum am vazut eu ca sunt promovate cartile in Vest

February 27, 2009 · Bagat la Diverse 

Fiindca Arhi s-a apucat de citit (s-o fi saturat de pr0nake) m-am gandit sa dau si asta pe net; poate se aude din cartierul general de la bookblog, ori de la conducere, n-am idee.

Marturisesc ca sunt un admirator al scriitorului Greg Bear; chiar am adunat tot ce a scris el (pana si alea scrise pentru Star Trek si Star Wars – clar scrise sa isi plateasca ceva datorii la banca, ori sa-si ia masina noua).
Intr-un mod bizar, la fel ca si William Gibson (alt scriitor preferat), Greg Bear scrie din ce in ce mai apropiat de prezent – romanele sunt din ce in ce mai putin SciFi.

In fine, nu asta era subiectul postului…

Cum s-a promovat cartea “Quantico”: dincolo de metodele traditionale cunoscute, “Quantico” a beneficiat de web site propriu.
Ce mi s-a parut interesant insa, este ca exista si un “trailer” video. Un fel de teaser, as zice.
Aparent, asta e noul val in materie de promovare de carti. Andrei, se aude? :)

Dar!

Daca am inceput sa promovam cartile prin “trailers”, ma intreb de ce nu fac aia mari (gen Emi Gal, Zoso, Bobby Voicu, Orlando si de ce nu, chiar si Cristian Manafu[1]) acelasi lucru pentru reclama feluritelor proiecte.

In definitiv, vizualul este cel mai important dintre simturi, nu?

Ca perceptie, suntem impresionati in primul rand vizual si nu… hai sa zic… olfactiv. Mirosul, da, joaca un rol important, mai ales in autobuze aglomerate, dar nu functioneaza la fel de eficient la distanta.
Intreb si eu, ca prostul: unde s-ar mai putea aplica treaba asta cu “teaser” in lansarea de proiecte online, ca sa zic asa.

[1] Chiar ma gandeam daca un video promotional ar fi de folos la viitoarele conferinte organizate de Eminenta-Sa. Material, slava domnului, exista – trebuie doar un scenariu, ceva, si un montaj cu sonor adecvat. Zau… toate saiturile alea de conferinte sunt asa de lemnoase si uscate…

Pentru aia care vor mai mult: na si citeste. Mai exista si varianta sa dai un serci la nenea guglea, dupa “book trailer promotion”, ori ce va mai da prin cap.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

2 Comentarii to “Cum am vazut eu ca sunt promovate cartile in Vest”

 1. BlegooPR on February 27th, 2009 1:30 am

  Eu am adunat tot ce a scris Tracy Chevalier ... am o mica obsesie. Da, stiu nu e literatura extrem de serioasa ... dar ...

  Si extrema idee sefu ... m-as baga la astfel de trailers .... me loves video production and stufff ... hmmm idei idei idei

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on February 27th, 2009 5:40 am

  Facem, drecem si alea... ca tot zicea piticu pe twitter ca nu ma implic la pusul tarii la cale.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)