Analiza pe text – 2

November 19, 2009 · Bagat la Blegisme, Imbeciliative, Romania 

Dupa ce am pritocit motivatiile lui Bobby in postul anterior – si am concluzionat mai nimica… sa ne ocupam si de reactiile starnite de declaratia lui…

Geea propune sa-i param pe gloaberii neparticipanti la Loic (ce-o mai fi si aia, nu stiu, foo’ ONG, cred) si exemplifica citand din tuiterele lui Andra – care Andra zice ca atunci cand a scris, nu stia care e treaba… (?!)

Cu o viteza ametitoare, discutia degenereaza intr-un dialog al surzilor, intre Zoso si Bogdan Gavrila – in care protagonistii se cearta unul cu altul pe puncte – evitand in mare parte sa raspunda la acuzatiile fiecaruia.

Bogdan Gavrila acuza “marii bloggeri” romani de incercare de sabotare a evenimentului – fireste, fara dovezi clare, c-asa e in spatiul carpato-danubian.

Intre timp, eu latru de pe margine, incercand sa mentin discutia cat-a-cat pe subiect – esec total.
Lumea e preocupata sa se acuze reciproc, sa faca declaratii sforaitoare ori sa se mangaie pe cap cu satisfactie.

adi sustine ca nu conteaza motivul pentru care e organizat orice eveniment – mie mi se pare bizara gandirea.

chinezu deplange organizarea scartzaita si prezenta Presedintelui Romaniei – Bogdan ii explica “simbolistica” momentului – eu ma simt ca la un cenaclu literar pashoptist.

Si de-aici in jos… ce sa zic… treaba degenereaza in cafteala verbala.

CONCLUZIA:

Da, a fost un eveniment politic. (si ce daca? zice tabara lui Gavrila)
Da, a fost platit din fonduri guvernamentale – in cea mai mare proportie. (nu conteaza! zice tabara lui Gavrila)
Da, a fost un semi-esec. (finca a fost sabotat! zice tabara lui Gavrila)

Data fiind amploarea evenimentului, anumite intrebari devin firesti.
Zoso sustine ca fiind campanie electorala, Basescu s-ar fi dus si la o deschidere de shoarmarie. Fara sa neg valoarea retorica a hiperbolei, eu ma cam indoiesc ca Presedintele Romaniei chiar s-ar fi dus oriunde.

In folosul cui a fost facut evenimentul?
Considerand cheltuielile – mi se pare o intrebare normala. Raspunsuri gen: “…spre binele omenirii si cauza frispiciului mondial” par oarecum fortzate, daca nu copilaresti.

“Cauza” asadar, devine de importanta secundara – daca privesti din perspectiva geografica , politica si culturala. Cu toate astea, partizanii cauzei se incapatzaneaza sa ne bage in ochi “cauza” – in sperantza ca nu o sa cercetam “motivele”.

Ca exemplu: anul trecut a fost o alta treaba “mondiala” ca sa zic asa… la Bucuresti. Da, bre, adunarea NATO. Nu cred ca e cineva care sa chestioneze “cauza” intrunirii, nu? Se tine periodic, in plmea. De ce s-a tinut la Bucuresti? Pai… ca sa se ofere recompensa guvernului roman ca a trimis trupe in Irak si Afganistan, nu? Plus alte mici semnale de trimis lumii ca NATO ia in serios alianta si membrii noi.
Motivele alegerii locatiei sunt mai importante decat conferinta – asta in ce ne priveste pe noi, romanii.

Tot asa, motivele pentru care s-a facut World Blogging Forum 2009 la Bucuresti devin mai importante decat evenimentul in sine, cred eu.
Eu inteleg simbolismul mioritic, dorinta fierbinte de a explica omenirii ce destepti si capabili suntem noi… in special in domeniul blogaraiei… dar, bre: cui a folosit “simbolismul” asta, intreb.

Si ar mai fi subiectul finantarii… nu? :)
Ei, ce mai conteaza de unde au venit banii… important e ca au venit.
Ca s-a facut.
Ca s-a dres.

In incheiere, am sa citez din Bogdan Gavrila – nu de alta, da’ ca sa inchidem discutiile:

…Evenimentul a fost unul international gazduit de Romania. Nu trebuia sa vina tot internetul din .ro mai ales ca exista si Internetics in aceeasi perioada. Nu a fost targetat pentru publicul din Romania. In ciuda acestui lucru, organizatorii au facut tot posibilul…

Deci… daca tot nu era pentru publicul romanesc… ciocu’ mic, plimbati ursu’, ca nu-i treaba voastra ce si cum. Si mai alea CAT!

NOTA: Mircea Popescu are o teorie oarecum complexa, precum ca toata tarasenia a fost un fel de miscare de fonduri sub acoperirea unui eveniment oarecare – care nu se adresa publicului din Romania.
Personal, eu nu subscriu la asta – notez doar ca pe
sediul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale nu gasesti ABSOLUT nimic referitor la WBF – asta in ciuda faptului ca ei au dat 74.347,91 de lei – ceea ce reprezinta fix aproape jumatate din costul maxim de finantare al oricarui proiect platit de ASG.
Considerand ca studentii straini ai lui Bogdan Gavrila au contribuit cu 10% (ca asa e regula – deci = 7.434,79 lei) ajungem la un total de 81.782,70 lei.
Nu-i putin, nu? Considerand 27 de VIP bloggeri carora presupun ca li s-a platit aveonu’ dus-intors, hotel si shoarma… posibil sa fi ajuns fondurile si de suculetze si taxiuri.
In ciuda “transparentzei” profesate de Bogdan Gavrila, mamaliga continua sa fie opaca – ie – tot nu se stie CAT s-a cheltuit in total, pe ce si de ce.
Dar… vorba lui, treaba nu era adresata publicului din Romania, nu?

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Analiza pe text – 2”

 1. vecinadeblog on November 20th, 2009 12:29 pm

  ASG se ocupa, printre altele, de imaginea Romaniei in lume, de ex au avut campanii de sensibilizare a italienilor si spaniolilor in privinta romanilor care lucreaza in tarile lor.
  Deci acest eveniment se inscrie in aceasta strategie, si daca faci singur un calcul aprox, cat costa biletele de avion, cazarea, catering-ul etc atunci la ce suma crezi ca se ajunge?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on November 20th, 2009 4:56 pm

  @vecinadeblog: Stiu cu ce se ocupa ASG... in principal, cu extragerea de bani din buzunarele contribuabilului - ceea ce explica probabil si de ce ei au avut campanii de sensibilizare ale strainilor in ce priveste romanii muncitori din strainatate. Adevarat, ei (ASG) nu o fac in autobuze si tramvaie...

  Punctul meu e altul: S-a facut o mare galagie ca sa-i "senzitivizam" pe straini - apropo de ce e Romania si cu ce se mananca ea; lumea stie deja: Dracula, Nadia Comaneci si Ceausescu. Asta e, asa defilam. Nu exista destule megafoane in toata lumea ca sa schimbam imaginea asta.
  Deci... am cheltuit bani aiurea, zic eu. Ai tai, ai mei, ai nostri.
  Sa mor daca n-as prefera mai degraba sa stiu ca din treaba asta si-a luat Bogdan Gavrila ...mertzan! Adica... asta e un rezultat palpabil, ceva la care sa ma relatez, zic.

  Ar fi absurd sa faci un bilant financiar... data fiind transparenta mamaligii din ceaunul WBF2009... dar hai sa incercam:

  Fara sa socotim paralele venite din donatii "particolere" (suspectez ca Metropotam-ul lui Novac a bagat ceva, da' nu-s sigur) avem un total de RON = 81.782,70, nu?
  La o rata de schimb de 1 USA $=2,8920 Ron... ajungem la un total grandios de $ 28,278,93, corect?
  Asta doar de la ASG si ASLS, normal.

  Acuma... sa zicem ca luam de baza costul de transport de viaipisti @ $1000 de caciulitza, ceea ce nu e exagerat - dat fiind ca faci rezervatia de azi pe maine. Daca vreau AZI sa iau bilet dus-intors, cu sedere de 4 zile in Buc... cu plecare din JFK New York ma costa oriunde intre 700 si 2500 biletul. Vorbim bilet la bou-vagon, nu la clasa I-a, normal.
  Sa aduci pe cineva din Argentina e si mai scump. Pe de alta parte, cineva din Moldova vine cu trenul, deci... se mai balanseaza.

  Deci:
  27 de VIP @ $ 1000 (transport) = 27,000.
  Ne-au mai ramas fix 1278 de dolari si bani de ciunga...ca sa platim hotel, mititei si ciorba traditionala de burta, nu?

  Te las pe tine sa continui... eu n-am fost la eveniment, n-am idee unde i-au cazat pe VIP si nici ce le-a dat de papica.

  Oricum o dai, oricum o sucesti, costurile sunt au fost considerabil mai mari decat ce se afiseaza la "mamaliga transparenta" de pe saitul respectiv.

  Normal, Bogdan Gavrila o sa zica ca cei 80 de voluntari au venit cu sufertasu' de-acasa - ca d-aia sunt ei voluntari... :)

  Hai, serios acuma: discutia e absurda fiindca evenimentul "nu se adresa publicului din Romania". Ca a fost facut din bani romanesti... asta deja e alt subiect. Simbolismul e important, dar eu suspectez ca e nevoie de zeci de mii de astfel de evenimente "simbolice" ca sa convingem mapamondul ca Romania nu-i o tara de tigani, hoti, smecheri si curve proaste.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. WorldBloggingForum - de ce nu? | Blogul lui Bobby Voicu - alpha beta version on November 21st, 2009 7:59 am

  [...] Analiza pe text - 2 : Blegoo [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Mircea Popescu on November 22nd, 2009 11:26 pm

  Ai tras niste concluzii de-a dreptul bizare.

  Una la mana ca evenimentul nu putea fi "un semi-esec" din cauza ca n-o aparut acolo doi-trei tipi fara profesiune certa ori ocupatie anumita, fara vre-o reputatie ori alt mare lucru care sa-i recomande atentiei.

  Ca altfel revine sa-mi povestesti cum toate conferintele de presa organizate de toata lumea din 1996 incoace or fost "semi-esecuri" ca n-o basit Petcu sau Cocioaba sala.

  Deci, semi-esec cel mult retoriceste vorbind, in masura in care orice fapta a oamenilor e, filosofic, un semi-esec.

  A doua, ca eu n-am zis ce zici tu ca zic. Vad ca o tii inainte apucat ca AGS a dat x bani, daca tu asa ti-ai propus sa crezi, e treaba-ti, si daca evidenta (de ex de pe situl lor insile) te contrazice, tot aia, ca nu vaz sa-ti pese.

  Si-a treia, si poate cea mai importanta, concluzia ca "a fost un eveniment politic" nu doar ca nu se bazeaza pe absolut nimic, dar e si perfect ortogonala realitatii. Doar daca nu vrei sa spui ca orice meci de fotbal e un eveniment politic, iarasi virand-o in retorica cea mai filosofica.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Blegoo on November 22nd, 2009 11:31 pm

  @Mircea Popescu: bai, eu inteleg ca e duminica noapte... si ai luat ceva la buric bord... dar...
  Semi-esec e definit ca Juma-Juma!
  Adica... s-a facut! (jumate)
  Dar... care e folosul? (jumatea ailalta)

  Inteleg ca tu ai probleme personale cu globfazer, ori cu ciocoiul de Costin -sa fii sanatos - am si eu probleme cu ei, cand si cand, ma calca pe coada... asta nu inseamna sa latru la ei doar fiindca exista, nu?
  "...o tii inainte apucat ca AGS a dat x bani, daca tu asa ti-ai propus sa crezi, e treaba-ti, si daca evidenta (de ex de pe situl lor insile) te contrazice..."

  Ia sa vedem... inca mai poti sa citesti?

  "...Surse de finantare WBF2009:

  1) ASLS Romania fonduri proprii ale organizatiei;
  2) ASG Agentia pentru Strategii Guvernamentale;
  3) Sponsorizari companii private, parteneri ai ASLS sau ai evenimentului.
  Proiectul World Blogging Forum este finantat de catre ASG, prin programul Romania Europeana Traditie si identitate, in cadrul celui de-al doilea val de finantare. Finantarea este in valoare de 74347,91 RON. ASLS Romania contribuie cu 10 % la finantarea acestui proiect. Metodologia in baza careia a fost depus, analizat, selectionat si aprobat proiectul este anexata si poate fi regasita pe site-ul www.worldbloggingforum.com. De asemenea, rezultatele integrale ale evaluarii comisiei de jurizare a Agentiei pentru Strategii Guvernamentale pot fi regasite in documentul anexat.

  Evenimentul este organizat in parteneriat cu Comisia Juridica din Camera Deputatilor, insa acesta institutie nu este contributor financiara la organizarea evenimentului.

  Conform metodologiei..."

  Hai, eu stiu ca valuta fluctueaza... da' nu chiar ca pretul la ce fumezi tu, zic.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Mircea Popescu on November 22nd, 2009 11:58 pm

  Pai latrii la ei fix fara nici un motiv. Si inca prosteste.

  Eu iti atrag atentia ca rationamentul tau, "evenimentul X a fost un semi-esec pentru ca nu a participat ala si cu ala" e eronat, si-ti dau si-un motiv (multe alte evenimente au avut loc fara respectivii, si nici esecuri n-au fost).

  Tu nici ca raspunzi la asta, si-n loc ma iei pe mine de ad personam. Sa-ti traiasca, da' ce crezi ca rezolvi ? Sigur nu problema rationamentului tau, zic.

  Si-n final, prin situl lor insile ma refeream la situl ASG, unde chiar tu zici ca nici mentiune nu se face.

  Deci, evenimentul a costat niste bani, nu se explica cati, la care sponsorii de la 3) au contribuit niste sume, si AGS a contribuit si el pana-n 70 mii lei, despre care nu se cunoaste ce parte in natura si ce parte in cash, si ASLS 7000, iarasi la fel.

  Toate astea nu se aduna asa fel cat sa dea "toata tarasenia a fost un fel de miscare de fonduri sub acoperirea unui eveniment oarecare - care nu se adresa publicului din Romania.", si mai ales nu partea de-ai subliniat-o tu.

  Putina rigoare, zic, chiar si la catei.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)