Isteria lui Petreanu

May 10, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania 

Nu glumesc, așa zice nenea Moise Guran prin comentariile domnului doctor Petreanu, specialist în aspirine și supozitoare.

Glumesc, desigur.
Articolul lui Petreanu, de care am aflat de la DeCe?Blog mi se pare unul de bun-simț, gen economie de primu’ an de facultate, unde înveți chestiile de bază. Singurul an în care înveți ceva, că dup-aia… deja le știi pe toate, îți faci blog și îți dai cu părerea…

Bre!

Scazi salariile… scazi puterea de cumpărare. Economia se contractă… că numărul de lipitori cu Porsche Cayenne e limitat (ăia oricum îi doare-n bașchet de criză) și curând-curând… o să fie și mai prost.

Normal, pensionarii n-or să moară… cum bine zice odojak (tot la comentarii):

“…o să iau bani de la tine. Da, chiar de la tine. Ce dacă nu lucrezi la stat. Iau și de la tine, orice ai face. Că doar tu îți ajuți părinții cu bani…”

Altceva vroiam să spun… legat de Petreanu, desigur.
El probabil a uitat demult de asta… da’ eu n-am uitat.
Așadar, cu nerușinare bleagă tipică… vă ofer INTEGRAL … copi-peist, ce dreaq’… o “isterie” …

Greva profesorilor, demagogia politicienilor: retrospectiva minciunii
by SOMEONE on 30/04/2009 · 33 COMMENTS
in MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ A IPOCRIŢILOR
În urmă cu 6 luni, PSD şi PDL se jurau pe toate moaştele că vor mări salariile profesorilor. Deşi guvernul Tăriceanu insista că o asemenea majorare e practic imposibilă, inclusiv liberalii au votat o creştere de 50% a salariilor din învăţământ. Însuşi preşedintele republicii s-a urcat pe valul demagogiei – “doar dacă nu vrei, nu găseşti bani pentru profesori”, a plesnit el guvernul, în ziua în care a promulgat legea.

Desigur, era campanie electorală. Politicienii români consideră că în campanie au voie să mintă poporul mai mult chiar ca de obicei. Partidele, dimpreună cu preşedintele Traian Băsescu, au atins niveluri halucinante de demagogie, chiar şi pentru România.

PSD şi PDL au câştigat alegerile cu promisiuni despre care ştiau prea bine că sunt de neonorat. Iată o retrospectivă a minciunii (şi sper că nu va mai fi nevoie să mai explic cuiva de ce am renunţat să mai votez). Cronologia este realizată cu ajutorul arhivei Mediafax.

29 sep. 2008 – Camera Deputaţilor adoptă în unanimitate Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ.

1 oct. 2008 – Întrebat dacă promulgă legea majorării salariilor din învăţământ, Băsescu răspunde: “Cum să nu!”

1 oct. 2008 – Premierul Tăriceanu declară că votul Camerei Deputaţilor pentru creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ reflectă o atitudine de “superpopulism” înainte de alegeri şi o măsură care nu este sustenabilă în lipsa fondurilor necesare pentru susţinerea acestei majorări.

2 oct. 2008 – Guvernul anunţă că va transmite Preşedinţiei o informare privind decizia Camerei Deputaţilor de creştere a salariilor cadrelor didactice cu 50% în care va atenţiona, înaintea promulgării, că nu există surse de finanţare pentru susţinerea acestei majorări.

21 oct. 2008 – Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, declară că banii alocaţi prin două hotărâri de Guvern pentru autorităţile publice locale şi pentru consiliile judeţene sunt de trei ori mai mulţi decât sumele necesare majorării cu 50 la sută a salariilor profesorilor pe ultimele trei luni ale anului. “Asta este corectitudinea, dreptatea, echitatea PNL şi PSD” – a spus Berceanu. “În ultima vreme s-a tot încercat să se ameţească presa, populaţia şi să se spună că nu sunt bani pentru profesori, nu sunt bani pentru salarii. Vă spun eu care este regula: nu sunt bani pentru lucrurile care se decid în altă parte decât la Guvern“.

24 oct. 2008 – Preşedintele Traian Băsescu promulgă legea de mărire cu 50% a salariilor din educaţie, de la 1 octombrie. “E o chestiune de voinţă dacă vrei să asiguri finanţarea sistemului de educaţie sau nu, să asiguri sau nu resurse pentru salariile profesorilor” – spune preşedintele imediat după promulgare.

24 oct. 2008 – “Dacă PDL va ajunge la guvernare legea privind salariile dascălilor va fi aplicată fără probleme“, afirmă Emil Boc.

24 oct. 2008 – Premierul Călin Popescu Tăriceanu cere politicienilor şi liderilor sindicali să înţeleagă că majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va avea un efect catastrofal asupra economiei. “România nu îşi poate permite aplicarea unei astfel de măsuri iresponsabile” – afirmă prim-ministrul.

24 oct. 2008 – Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece impactul acestei măsuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei româneşti şi stabilitatea macroeconomică.

28 oct. 2008 – Preşedintele Traian Băsescu declară că ar fi “nedemocratic” ca Guvernul să amâne punerea în aplicare a legii privind salarizarea cadrelor didactice şi că o eventuală Ordonanţă de Urgenţă privind amânarea legii nu se justifică nici constituţional. Întrebat dacă mai sunt bani pentru aceste majorări de salarii, preşedintele a declarat că depinde de modul în care sunt stabilite priorităţile. “Depinde cum îţi aşezi priorităţile. Dacă îţi faci o prioritate din a da bani clientelei politice sigur că nu sunt bani. Dacă stabileşti ca prioritate educaţia, sănătatea, mediul, sigur că vom găsi bani”, a spus Traian Băsescu.

1 nov. 2008 – Începe oficial campania electorală.

10 nov. 2008 – Premierul Călin Popescu Tăriceanu cere din nou liderilor de sindicat să înţeleagă că majorarea cu 50% a salariilor va avea efecte negative asupra economiei şi acuză partidele de stânga că susţin această creştere doar din motive electorale. “Stânga are un program clar de a câştiga alegerile, dar nu şi un program de guvernare a României”, afirmă Tăriceanu, într-o declaraţie de presă susţinută la Guvern.

10 nov. 2008 – Senatul respinge, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%.

30 nov. 2008 – PSD şi PDL obţin scoruri bune la alegeri, vor forma ulterior guvernul.

27 ian. 2009 – “Accentuarea crizei economice pune sub semnul întrebării posibilitatea achitării imediate a creşterii salariilor profesorilor”, declară, la RRA, preşedintele Băsescu.

30 ian. 2009 – Guvernul amână cu o lună intrarea în vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, printr-o ordonanţă de urgenţă în care se stabileşte că o treime din creşterea de 28%, decisă de fostul Cabinet, va fi acordată la 1 aprilie, şi nu la 1 martie cum era prevăzut.

1 apr. 2009 – Guvernul amână până la 31 decembrie data de intrare în vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, de o treime din creşterea de 28% decisă de fostul Cabinet.

1 apr. 2009 – Profesorii ameninţă cu proteste din luna mai, nemulţumiţi de perspectiva ca Guvernul să amâne aplicarea legii de majorare a salariilor până la sfârşitul anului, considerând un dispreţ faptul că nu au fost consultaţi înainte ca Executivul să ia această hotărâre.

10 apr. 2009 – Liderul PSD, Mircea Geoană, îi spune premierului Emil Boc să aibă “grijă” şi să mărească salariile profesorilor întrucât există profesori şi elevi minunaţi. Şeful Guvernului îi răspunde liderului PSD că şi Parlamentul trebuie să aibă grijă ce legi adoptă.

30 apr. 2009 – Sindicatele din învăţământ anunţă grevă şi boicotarea tezelor cu subiect unic în data de 5 mai.

30 apr. 2009 – Preşedintele Traian Băsescu declară, la începutul întâlnirii cu sindicatele, că înţelege faptul că acestea pun sub semnul întrebării Strategia pentru Educaţie, dat fiind că nu a fost respectată condiţia privind creşterea salariilor cadrelor didactice.

30 apr. 2009 – Răzvan Bobulescu (Fed. Alma Mater) afirmă că preşedintele Traian Băsescu a transmis sindicatelor din învăţământ, care l-au anunţat de grevă, că “fac ce vor“. În declaraţia de după discuţii, preşedintele afirmă că “în acest punct, obligaţia mea publică s-a încheiat” – cu referire la rezultatele discuţiei (care privea concluziile Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie – n.m.).

Așaa… deci.
Mă întreb eu, ca un bleg… la ce servesc îndemnurile lui Moise Guran la “verticalitate”… ideea de a “fii bărbat odată” și alte rahaturi d-astea poetice… când însuși șeful statului se bătea cu cărămida-n piept pe tema măririi de salarii… mai deunăzi, ca să zic așa.

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca va promulga legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta.
Presedintele a explicat care au fost argumentele ce au stat la baza deciziei sale.
Astfel, “in procesul de promulgare presedintele are trei obiective atunci cand decide trimiterea la promulgare”, a declarat Traian Basescu.
Acesta a explicat ca in primul rand este vorba despre Constitutionalitatea legii, “iar legea este constitutionala, asa cum a stabilit si Curtea”.
Al doilea aspect la care s-a referit presedintele este legat de conformitatea legii, iar in opinia acestuia aceasta lege respecta obligatiile internationale asumate, deoarece se incadreaza in strategia Lisabona, referitoare la standardele pentru educatie.
In al treilea rand, presedintele s-a referit la oportunitatea promulgarii iar, din acest punct de vedere, presedintele a reamintit ca toate partidele au semnat pactul pentru educatie.
“Nepromulgarea legii ar fi putut fi interpretata ca o dezicere de pactul pe educatie si de afirmatiile ca Romania are nevoie de un invatamant performant”, a mai declarat Traian Basescu.

(Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 13:03
Sursa: Ziare.com
Autor: Camelia Badea
Articol citit de 4472 ori)

Eiii… a venit toamna… când se numără bobocii… ori ce mai numără Întâiul Gospodar al Țării:

“Am promulgat legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor”, a anuntat vineri seful statului. “Legea a fost votata in Parlament, iar Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala. Nu aveam niciun motiv sa nu o promulg”. ” Bani de investitii de la Uniunea Europeana exista, dar nu sunt folositi. Discutiile privind aducerea la 0 a investitiilor din cauza cresterii salariilor sunt o minciuna. Sumele care se dau profesorilor sunt nesemnificative, nu se puteau face kilometri de autostrazi cu ele. Dezinteresul pentru banii europeni si coruptia pentru banii din buget sunt cauzele pentru care nu se fac investitii, nu cresterea salariilor profesorilor”, a afirmat Traian Basescu.

(de Alina Neagu HotNews.ro
Vineri, 24 octombrie 2008, 10:00)

Mai departe… șapte luni mai departe… (Petreanu le are mai pe scurt, mai condensat, că deh, el e scriitor):

“Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că îşi asumă eroarea promulgării legii de salarizare a profesorilor care s-a dovedit neaplicabilă în contextul actualei crize economice globale. El a cerut profesorilor şi politicienilor să nu transforme elevii, studenţii şi părinţii în victime…”

(04 mai 2009 16:05 | 179 comentarii |)

Șase luni mai târziu, președintele României face alte promisiuni – la care lumea râde:

Presedintele Traian Basescu a starnit joi rasul profesorilor cand a spus ca lefurile celor care predau in universitati vor creste cu 78% pana in 2015. Acestia i-au zis sefului statului ca nu mai au rabdare. Intamplarea a avut loc la o dezbatere organizata de PD-L, pentru sustinerea lui Traian Basescu.
“Salariile din preuniversitar vor creste cu 78% in perioada 2010-2015″, a fost declaratia care a declansat rumoare printre sutele de dascali pedelisti la Palatul Parlamentului. Usor derutat, Traian Basescu le-a mai spus ca asa “e scris in lege, asta va spun”.

(Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 08:22 72 comentarii)

Ce profesionalism… ce verticalitate… ce bărbăție?!?
Bre… cred că până și eu aș putea conduce România… la stilul ăsta.
Uite banii… nu e e banii.
Uite UEie, uite Muie.
Păi… nu?

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Isteria lui Petreanu”

 1. WhiteWolf on May 11th, 2010 9:21 pm

  Eu zic ca fac fix ce-i corect. S-au prins ce prostime "guverneaza" imediat ce si-au numarat voturile; pe real, nu alea umflate cu pompa. Si cam tot de atunci stiu si ca pot sa faca ce le cere motzu' de la basca fara sa li se intample ceva
  As fi curios, curios rau, oare cat mai recunosc ca au votat portocaliu. Blegoo, oare Piticu il mai iubeste pe Basescu ?
  :D

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on May 13th, 2010 7:57 pm

  @WhiteWholf: Bănui că Piticu21 nu e interesat prea tare de ce face Base... :)
  În general, eu cred că România o să sfârșească sub formă de flatulanță leșinată... un fel de debara europeană, unde se stochează chestii vechi, lucruri de care nu mai ai nevoie și gunoaie pe care ți-e lene să le duci la ghenă. :(

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. WhiteWolf on May 19th, 2010 7:59 pm

  Hai, bre, cum sa nu-l intereseze cata vreme ne-a luminat cu cele 10 motive pentru care-l pupa blogareste la Buci pe asimetric ? Era happy ca datorita marinarului a apucat sa vaza si el marea pe bani nefurati. Eu inca n-am uitat
  Revenind, posibil sa ai dreptate; da mai intai ii belim pe unguri la glanda vorbirii si abia dupa aia ne indreptam in liniste spre cimitir
  :D

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. WhiteWolf on May 19th, 2010 8:00 pm

  Cimitirul plin de chestii radioactive unde-i paznic Bucurenci si verzii lui :P . Desigur

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Blegoo on May 23rd, 2010 4:09 pm

  @WhiteWholf: Ei și tu! ...
  Era și el copil... :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Blegoo on May 23rd, 2010 4:11 pm

  Aia cu chestiile radioactive nu-i o idee rea deloc: doi iepuri dintr-un foc - facem curat... și facem și curat. :) )

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)