Romania Eficienta

May 19, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania Extraterestra 

“…guvernu’ criminal… distrugerea clasei pensionare… bandiții lipitori… hoții bugetari… jos guvernu’… sus Băsescu… trăiască Iliescu…”
Agitație mare printre arborigeni, așadar.
În toată gălăgia asta nimeni nu pune problema EFICIENȚEI.
(care este ea):

6 Eficienţa

Ideea de eficienţă este uşor de definit, dar greu de exploatat cu adevărat. Definiţia nu poate fi decât în termeni de genul “beneficii mai mari decât costurile”. Dacă beneficiu ar înseamnă strict utilitate conform scării de valori a unui individ (conform modului în care ea sau el ierarhizează acţiunile pe care le pot întreprinde la un moment de timp dat), iar costul este înţeles din perspectiva costului de oportunitate, atunci acţiunea este eficientă dacă individul este liber să acţioneze. Libertatea de acţiune, în sine, garantează alegerea unei acţiuni aflate în vârful ierarhiei şi astfel este o simplă tautologie să spui că beneficiile depăşesc costurile.

Orice argument… pro sau contra acțiunilor recente (și trecute, și viitoare) ale guvernului poate fi demolat prin simpla referire la “eficiență”…

Suntem o țara… o națiune și o cultură ineficientă; asta e realitatea, indiferent ce ar zice nea Stere.

Problemele prin care trecem nu se pot explica prin “… guvernu’ e niște hoți!…”
Cu toții furăm, nu numai guvernul.
Problema e că noi nu furăm eficient.
Nu guvernăm eficient.
Nu muncim eficient.
Nu… BRE!… nici măcar de înjurat nu înjurăm eficient!

Înjurăm colorat, lung, poetic; dar nu eficient… daca e să te gândești care e rostul înjurăturii… suntem extrem de ineficienți.

Națiunile cele mai eficiente pe planetă (nemții, americanii, japonezii) au cam vreo 4-5 înjurături: fut, cac, fecior de curvă, labagiu.
Și cam atât. Pentru ei e suficient să-și verse năduful dacă își dau una cu ciocanul peste deget.

Prin contrast, noi aducem în discuție soarele, guvernul, mama ciocanului… un văr de peste deal pe care aveam boală… etc.
Lor le ia juma’ de secundă să înjure; nouă ne ia 5 minute.

Normal, asta se reflectă economic.

Citeam mai devreme un fel de propunere a cuiva… care mirosea a eficiență.
Normal că așa ceva nu se va lua în considerare NICIODATĂ în spațiul mioritic.
Nu-i în firea noastră să fim eficienți.

Deci… io zic să ne calmăm. O să se taie câte ceva… pe ici-colo… ș-anume… prin părțile neesențiale… o să se dea ceva compensații… o să-i șulfărim pe ăia de la FMI ca și pe ăia din (m)UE… și o să mergem mai departe.

PESEU: Mi se atrage atenția că unii români înjură eficient; ceva gen… odată la 2 propoziții. Trebuie să agreez, dar mențin ideea că nu suntem eficienți. :)

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

Comments are closed.