Turismul in Romania

May 19, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania 

Ca modalitatea de a ne salva economic, cică.
Avertisment:
Ăsta e post serios, nu e la mișto, nu e cu bancuri și lătrături, schelălăieli și prostii.
Citiți mai departe pe propria piele, cum ar zice zoso.

Piarul meu zice că:

Submitted on 2010/05/13 at 7:59am
Te inseli. Acum ca nu mai exista petrol si interes pentru petrol ce crezi ca ar fi de interes global? Turismul. Culmea pica 2 tari care stau excelent la capitolul asta – Grecia si Spania. Revenind la Romania … ce crezi ca ar da bine la noi? Turismul. Oho si inca ca bine. Tata imi zice de multi ani ca Romania e pandita si nu il cred. Doamne fereste sa incepem sa facem bani din turism. Ma rog sa faca altii bani din turismul nostru. ca avem si cu ce.

Și continuă:

Submitted on 2010/05/14 at 1:47am
Io cred in continuare ca suntem vanati pentru turism. Ia zi matale Grecia si Spania din ce fac cei mai multi bani? Turism, zic.

Băi… mai că-mi vine s-o concediez!
Da’ mai bine nu… cu criza asta…

În fine…

TURISMUL ÎN ROMÂNIA!
Mare slogan, mari realizări, speranțe enorme.

Speranțe deșarte zic eu.

Turismul… ca chestie generatoare de bani, venituri… cade într-o singură categorie – aia de grupuri organizate. Ăla e turism real, de-acolo ies banii. D-aia își pune Marcel Popescu poză cu el călare pe cămilă… pe fundal de piramide în Egipt… și nu călare pe un măgăruș, la Vulcanii Noroioși.

Lumea se duce să vază ruine celebre… Acropole, piramide, sfinx, turnu’ Aifăl, chestii d-astea. Își fac poza de rigoare, au bifat, au ce să povestească acasă, când se întorc.
Băăăhhh… am văzut-o pă Gioconda!
Hai, sanchi?
Da, băh, era fix ca în poze…

A doua categorie de turism e aia de vacanță… care nu e turism deloc; lumea se duce în concediu la plajă… 2 săptămâni la nisip și hotel decent. Ăla eu nu-l consider turism… da’ am zis să-l menționez.

Trei… cică simpozioane, expoziții, adunări internaționale, olimpiade și alte frecții. În general, astea sunt generatoare de găuri la buget, nu de adus venit la stat. Vreți exemple? Căutați la Guglea.

Așeaaa… deci, 2 chestii:
• Vacanță.
• Obiective de vizitat.

Doar din asta poți face BANI.
Subliniez termenul “bani”, fiindcă ceva firimituri aduni din orice.

VACANȚA

Ca să scoți bani din așa ceva… trebuie să ai 365 de zile pe an soare, apă caldă (nu la robinet) și mare albastră. D-aia vin canadienii buluc în Cuba (că nu mai am loc de ei pe stradă) și d-aia se duc suedezii în Majorca (care este).

Mă rog… noi n-avem decât vreo 3-4 luni de stat la plajă… marea noastră nu e tocmai albastră… da’ hai să zic că poți să faci un ban cinstit. Problema e că există concurență.
Bulgărească, turcească, croată…
Ăia a deja totul pus la punct: restaurantul… restaurant; discoteca… discotecă; plaja… curată; etc.
Totul mai ieftin decât la noi.
Normal, mai agățăm niște fraieri… când și când… că locurile la soare în țările menționate mai sus se umplu repede… dar nu îi mai prinzi a 2 oară.

Vacanța de iarnă… 2 săptămâni la ski la Brașov?
Contra 2 săptămâni în Austria? Ori Elveția?

Altceva?
Poate să vindem vacanțe de 2 săptămâni în Deltă în Ianuarie-Februarie?
Să dea la pește la copcă?
Neeaaah… nu-s destui masochiști pe lumea asta…

Concluzia: turismul, ca destinație de vacanță în România… a cam apus din anii ’90. Atunci era o șmecherie de adunat valută străină… totul era controlat și adunat de stat. Plus că era fiorul că te duci intr-o țară comunistă…
Acuma… ce să mai vorbesc.
Poți să construiești hotele de lux… de la Sulina la Vama Veche… tot 3-4 luni de sezon ai. Și ca să atragi lumea… trebuie să scazi prețurile… sub bulgari, sub turci, sub croați.
Nu se merită investiția.

OBIECTIVE DE VIZITAT

Păi… cam 2.
Palatu’ Boborului… și castelul lui Dracula.
Desigur, poți să încerci să atragi turiști în galeriile romane din Roșia Montana… în grupuri organizate… da’ nuș’ de ce, nu cred că proștii ăia de turiști or să dea buzna; ei tot la Luvru or să vrea, tot la Vatican, tot la Piramidele egiptene…
Dobitoci.
Deci… speranța de relansare economică prin turism (în România) e cam exagerată. Poți face NIȘTE BANI… dar nu poți ține o țară în picioare, economic vorbind, cu ce avem noi de oferit.

Turism agrar? Astea sunt visele lui Bucurenci și ale Sabotorului… ei oricum se vor împotrivi din principiu. Susții economia României cu o mână de studenți străini săraci, rătăciți prin Maramureș? Ori cu ceva diasporezi nostalgici?
E o glumă bună, dar nu e de considerat.

Singura soluție… dacă vrei să consideri turismul ca o chestie generatoare de venit… e să imiți ce a făcut Tailanda, nu?
Chestia e… vrei așa ceva?

(nu intrați pe saiturile alea, sunt grețoase, zic… vorbesc serios)

Bre… vorbim pe bune acuma… nu ne amețim cu apă rece, ca alde Brăduț. Banii din turism în Tailanda vin din pornache, nu din tururi cu motocicleta în jurul cozii. Lumea vine în Tailanda să reguleze copii, să fim bine înțeleși!
Oricine zice altceva… vreau și eu ce fumează ei.

Relansarea economică românească nu constă în “turicurism”, ca să zic așa… pur și simplu n-avem ce să oferim; n-am idee cine ne “urmărește” să ne “exploateze”… eu zic că dacă ne urmărește unii… ăia sunt cei care n-au avut bani/biluțe să joace la grupa mare; niște sărăntoci de prin alte părți, cu alte cuvinte.

Regretabil… n-avem ce oferi.
Nici ca turism, nici ca economie.
Poate cacultură?
:)

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Turismul in Romania”

 1. Dan Lee on May 20th, 2010 10:32 am

  Turismul nu va aduce în vecii vecilor mai mulţi bani decât vânzarea de petrol, armament sau droguri/medicamente... Eu zic să-ţi concediezi piarul.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. R.R on May 21st, 2010 1:00 am

  Da nu mai avem petrol nene ... armament si droguri si razboie e alta sectiune.

  Si suntem in era eco, lumea s-a saturat de Gioconda, vrea sa vaza cum se mulge vaca de tatza. Noi avem de astea. Si suntem puri si neatinsi.

  Da ma rog, nu ma credeti vorbim in ceva ani ...

  Evident turismul la noi va fi planificat de altii si folosele o sa le revina doar lor. Noi vom fi sclavi etc

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. Dan Lee on May 21st, 2010 11:14 am

  În afaceri nu contează ce vinzi, dacă ştii să ambalezi frumos produsul şi să-l promovezi eficient. Aşa procedează cei din afară şi de aceea au succes. România are multe locuri de vis, care nici măcar nu ar avea nevoie de promovare. Dar turismul nu se dezvoltă pentru că există o rea-voinţă în acest sens. În ţara noastră se găsesc cele mai multe resurse de ape minerale şi termale din Europa. Pe vremea lui Ceauşescu staţiunile balneo aduceau turişti din întreaga lume, dar acum zac în paragină.

  http://dantanasescu.ro/2010/04.....-buze.html

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Blegoo on May 23rd, 2010 4:23 pm

  @DanLee: N-o concediez, că face bine în general; mai greșește și ea... cine din noi nu?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Blegoo on May 23rd, 2010 4:27 pm

  @R.R: Țâțe, zici?
  De văcuță?
  Cu lăptic? :) )

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Blegoo on May 23rd, 2010 5:01 pm

  @DanLee: În general... da, contează ambalajul și promovarea. Turismul însă... e un caz mai special. Turismul implică o destinație, dacă vrei să faci bani la nivel de țară din așa ceva.
  Om avea noi locuri de vis... dar sunt bune doar de cărți poștale...
  Orice industrie, inclusiv turismul, implică investitii - care investitii nu le face nimeni pe ideea de "locuri de vis".
  Dacă te costă 100 de euro să pui la punct un "loc de vis"... ca destinație turistică... și cheltuiești anual 20 de euro pe promovare și alți 20 pe întreținere... dar ai un venit din turism la nivel anual de 50 de euro, sa zic... iti ia zece ani sa recuperezi investitia initiala, fara sa vorbim de dobânzi.
  Mă rog, nu-s economist, n-am pretenții, zic și eu.

  Daca am de ales să construiesc un hotel... să fac bani din el... și am de ales între Paris și București, fii sigur că o să-l fac la Paris. Nu că m-aș omorî de dragul Parisului... dar e o DESTINAȚIE deja.
  Bucureștiul... ca DESTINAȚIE ... e cam ca Quito, Ecuador... Kiev, Ucraina... ori Uagadugu, Burkina Faso. De ce te-ai duce acolo... ce să vizitezi?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)