Aitismul Mioritic

May 22, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania 

E o dezordine neurologică, caracteristică muncitorilor cu șurubelnița din câmpul muncii de IT așa cum e înțeles el – câmpul – în spațiul carpato-danubian, unde toți știm să punem gresie în bucătărie și să descărcăm softuri “dă pă torent”…

Nu, nu-i aia cu:

“… românii știu de toate și nu se pricep la nimic…”

Să pretind asta ar fi simplist.
Bleg, adică.

Robert Heinlein susținea la un moment dat punctul de vedere mioritic:

“A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.”

Întotdeauna m-a trecut un fior dă plăcere la lingurică… citind asta. Am fost convins că el se referea la români.

Până când… cineva mi-a atras atenția că termenul “human being” nu-i totuna cu “cetățean român”. Și că “…should be able to…” nu e echivalent cu “…las’kă merge™©…”

………………

Să trecem la definiții: ce-i “AITISMUL” și ce vrea el de la noi, fiindcă e o boală cu specific transhumantic.
Din dex – că tot ne place să cităm dex-ul (dar n-am cumpăra un dicționar enciclopedic românesc nici tăiați în bucăți):

AITÍSM s.n. Stare patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioară şi intensa trăire a vieţii interioare. Caracteristică lucrătorilor din industria IT (“aiti”) în teritoriul mioritic, i.e., România. Netratabil. [Pr.: a-u-] – Din fr. aitisme (mioritique).

Din Blegoopedia (în lucru):

Aitism

From Blegoopedia, the free imbeciloclopedia
Aitism is a disorder of neural development characterized by impaired social interaction and communication, and by restricted and repetitive behavior ["sugi pula"8, "muie Steaua"9, etc], as manifested in Romania[5]. These signs all begin before a (potential future) IT (worker/slave[?]) child is three years old.[1] Aitism affects information processing in the brain by altering how nerve cells and their synapses connect and organize; how this occurs is not well understood.[2] The two other aitism spectrum disorders (ASD) are Blegoo syndrome, which lacks delays in cognitive development and language, and Z-A (zoso-arhi), diagnosed when full criteria for the other two disorders are not met.[3]

Aitism-ul… așadar… e caracteristic celor care programează folosind computere “silențioase” cu ecrane “generoase” … (poate se referea la decolteul piarului meu, n-am idee…)

În orice caz; cretinismul (definit ca refuzul de a accepta că unele chestii funcționează ALTFEL decât ai crede) e prevalent și contagios în spațiul mioritic.

Hai să citim cum funcționează birocrația și administrația guvernamentală… la orice nivel.
Normal, aitism-ul se va manifesta viguros, prin explicația că “la noi nu e așa”…

Conclud deci… că boala e netratabilă – în momentul în care NU ADMIȚI că administrația și birocrația sunt legi ale naturii, și nu dictate de sistemul politic, social, cultural, mioritic, transhumantic…

Nota: Acest post e în serios, și ar trebui considerat ca atare.

Peseu: Unii or să concluzioneze că mă iau aiurea de Mână-n Var (aka Liviu), ori fac trafic pomenind de zoso și arhi. Mai citiți odată: eu descriu un simptom, o boală… la care Liviu e un pacient la îndemână, ca exemplu. Puteam să zic de meeku, de pigbrother, de o femeie… boala e tot aia.
Chestia e… în lumea REALĂ (de care te cam decuplezi, fiind “aitist”) – trebile merg atfel. Încercați să admiteți faptul că dacă eu vă tai curentu’… voi o să cam puneți gresie.
Noroc că la aia vă pricepeți.

Peseseu: Na si Cererea de Ofertă… că poate dați voi un preț mai bun… respectând condițiile, desigur.
:)
“… condiții…? ce condiții? las’ băh, că știu io mai bine…”

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Aitismul Mioritic”

 1. zamo.ca on May 23rd, 2010 10:05 am

  eu cred ca gresesti la chestia cu taiatul curentului. acum exista celule solare.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on May 23rd, 2010 5:03 pm

  @zamo.ca: Și când vine noaptea... te bagi în pat, nu? :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. O femeie on May 24th, 2010 9:50 am

  Boldly said. But I remain...unconvinced, zise musca aruncandu-se in lapte.

  nu sunt sigura ca inteleg contextul in care scrii asta, am citit de patru ori postarea, ma deranjeaza "legi ale naturii" atat de tare incat sa comentez:

  1. vad ca recurgi la ad hominem ca sa-ti sustii parerile, declarand ca un anumit set de pareri este defectuos pt. ca cei care emit parerile alea ("nerealiste") sunt bolnavi/prosti. Nimic rau, dar nu te va lua nimeni in seama in nicio discutie daca vii cu argumente d-astea, in general ad hominem este un semn ca nu ai (alte) argumente. Ai optiunea sa nu mai conversezi cu autisti. Probabil nu se vor supara prea tare? :)

  2. la viata cetatii (politica) poate participa oricine (fara sa trebuiasca sa fie specialist), este o inventie greceasca, si permite si autistilor sa aiba pareri.

  3. In momentul cand o sa se resemneze sa mai urle oamenii cu idei tampite, "nerealiste", si sindromu Asperger, este posibil sa ai o dictatura. Eu una sunt foarte de acord cu o autocratie autentica, problema este ca ea nu e fiabila, cf. istoriei, si da in altceva, adica dictatura latino, care tinde sa aiba o viata limitata si sa se termine prost.

  4. Am incercat sa inteleg de unde supararea din acest articol:

  - ca autistii/specialistii in ceva au ceva de spus in viata cetatii?

  - ca unii oameni bolnavi au voie sa se dea pe net? (i've been to 4chan and back, aici empatizez...)

  - ca autistii sunt imposibil de convins? (aici am impresia ca faci o greseala de logica: consideri ca sunt imposibil de convins DIN CAUZA CA ar fi autisti/nerealisti, in sine asta e o prezumtie, eu o consider falsa).

  5. Aia cu administratia si birocratia legi ale naturii m-a infuriat FOARTE TARE si d-aia m-am pus sa scriu, pai stii mai ce erau legi ale naturii, in diferite momente in istorie?

  - sclavia
  - mancatu de oameni
  - feudalismu
  - pamantul, centrul universului

  cum PUII MEI poti sa vii sa spui ca ceva, DOAR PENTRU CA EXISTA, este imuabil? daca nu punem intrebari, ramanem in copac.

  Cat despre autism, din postarea ta se intelege ca il percepi ca pe ceva negativ pt. ca din cauza lui nu reusesti sa convingi niste oameni sa isi schimbe parerile, ei au ideile lor fixe. Faza e ca nimeni nu isi schimba parerile pe lume, decat foarte rar, asta una. Si a doua, (eu cred ca) nu din cauza autismului au oamenii pareri fixe, ci pt. ca face parte din auto-definire, valori personale: cu alte cuvinte, atitudinile, judecatile de valoare, alea gen "evreii sunt rai, bugetarii sunt prosti" sunt pietrele din care ma construiesc eu ca om, delimitandu-ma de altii prin individualizare, de asta sunt greu de schimbat altfel decat prin experienta.

  Partea buna a acestui fapt - ca oamenii au idei fixe greu de schimbat - este ca e mai probabil ca un om care are idei fixe sa stie cine este, si sa nu umble cu jalba-n bat sa fie impotriva oricui, doar de dragul de a fi un avocat al diavolului :) dusa la extrem: un paranoic stie sigur intotdeauna cine e ! un nevrotic se mai gandeste...

  Parte proasta: atitudinile ("parerile") nu se schimba prin argumente, ci prin influentare emotionala. Discutiile cu argumente sunt instructive din alte motive, nu ca sa schimbam parerile interlocutorului :)

  de ex. eu am invatat niste lucruri ultima oara cand am schimbat mesaje cu cineva pe un blog. dar parerea nu mi-am schimbat-o, am decis doar ca trebuie sa o fac mai palatabila :) )

  foarte off-topic: ce mi se pare mie FOARTE FUN este:

  - pretinzi ca unele lucruri (birocratia, administratia) sunt un rau necesar, o lege a naturii, ele exista si aia e, sa ne resemnam or smth, similar cu teoria de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/B.....le_worlds. Numai ca... baiatu' care a emis teoria asta era un mare mare autist (si ITst) :) )

  which makes me think, daca tot vorbim ad hominem: sigur nu proiectezi, cu autismu ala? Like, proiectie d-aia simpla simpla, bârna si paiu, alea, ca atunci cand esti gelos pt. ca de fapt tie iti vine sa alea, da' e mai simplu s-o arunci in afara, pe celalalt. Poate faci parte din acest grup de autisti pe care incerci sa il definesti?

  Nu stiu de la ce ti se trage supararea, dar dreptul la pareri e universal (nici mie nu-mi convine, nu intotdeauna) si parerile se schimba rar. In schimb, e un exercitiu interesant sa iti ascuti mintea si sa cunosti oameni discutandu-le in contradictoriu. Inclusiv, in cazul meu, sa inveti sa alegi argumente mai bune :)

  PS in postarea de fata spui ca aitismul este o boala, in postarea numita "M-am inveselit" spui "calificat în AITISM", ca si cum ar fi o specializare. Hotaraste-te, zic? :) e boala sau nu? daca e o boala, nu te poti califica in ea.

  Aia cu taiatu curentului, chiar ca nu o pricep:

  - daca imi tai curentul, eu nu imi pot practica meseria. Deci, eu sunt prea specializata, ceea ce e de rau (va trebui sa invat sa pun gresie si sa fiu mai ca in citatul lui Heinlein). Dar din restul postarii eu intelesesem ca pe tine tocmai asta te deranjeaza, ca oamenii nu raman la specializarea lor, ci isi baga nasul unde nu le fierbe oala (in politica de ex.). Confusing. fa si tu o schema logica? exista un context, sau e doar pt. cititori avizati?

  [ref. la mentiunea paranoic/nevrotic, nu exista nimeni care sa nu fie ori una, ori alta, da' fa-te ca nu stii si just use the info]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. WhiteWolf on May 25th, 2010 11:16 am

  La cat de des o bagi pe aia cu "zic", m-as risca sa afirm ca ai facut aceeasi generala cu Blegoo, "o femeie"
  Ceea ce, intr-adevar, nu-i neaparat ceva blamabil

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Sunt Trist : Blegoo on September 23rd, 2011 8:55 pm

  [...] cu tristețe că postul meu cu Aitismul Mioritic n-a trezit reacții… L-am scris la serios, zic. (știu că ăia care care l-au citit – [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Comentariu Femeiesc : Blegoo on September 23rd, 2011 8:55 pm

  [...] oricărui bărbat bleg… când trebuie să aibe o discuție cu o femeie. Să răspundă la comentariul ei, însă… e altceva! Am tot răspuns la comentariul ei… până am observat că mi-a [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)