Comentariu Femeiesc

May 24, 2010 · Bagat la Diverse 

Vine o vreme… în viața oricărui bărbat bleg… când trebuie să aibe o discuție cu o femeie.
Să răspundă la comentariul ei, însă… e altceva!

Am tot răspuns la comentariul ei… până am observat că mi-a ieșit un fel de eseu filozofic, existențialo-abscons… tipic “blegoo” – nicidecum chestii meseriașe a la Béranger ori Krossfire – ceea ce intenționasem, de fapt.
Așa că l-am pus aici, să fie masa bogată.
:)

@ O femeie:
Aoleooo… :)

Povestea, pe scurt:
• 20 Mai, 2010 – www.capital.ro publică un articol semnat de Bogdan Biszok – garagață masivă… “hoții…pensionarii mor dâ foame…” etc. Eu habar n-am, stau în cotețul meu și rod un os, sunt fericit.
• 21 Mai, 2010 – Liviu… aka Mână-n Var… aka Filozofie pe Bordură – publică un articol în stil caracteristic cu referință la articolul din “capital.ro”. Eu citesc, mă decid că e interesant, mă duc să amușin “capital.ro”.
• 21 Mai, 2010 – Citesc articolul lui Biszok, concluzionez că e o aiureală de umplutură, senzaționalism ieftin și mă apuc să citesc Cererea de Ofertă, licitația… cum îi zice.
• 21 Mai, 2010 – Citind pe sărite “docomentu’”… observ că nu e “Baba I-o Dă Soldatului” ci “Balada Soldatului”, nu era o Volgă, ci o bicicletă și nu i s-a dat, ci i s-a luat. Cu alte cuvinte, e mai mult decât ” o sută de calculatoare@25 dă mii bucata”. E un întreg sistem, integrare, garanție și suport de lucrare… mă rog, mai cotoios decât pare la prima vedere.
• 21 Mai, 2010 – Mă pune dracu’… :) și comentez la Liviu precum că “țeapa” e puțin mai complexă, că softurile gratis – pe care el le propunea în articol – nu-s ce e specificat/cerut și că exemplul dat de el (serverul lui personal, șase clienți, chestii) nu e relevant.

5.
Cretinul_Congenital says:
May 21, 2010 at 4:16 pm

Bre Liviu… de ce nu menționezi și faptul că e trecut 3 ani de suport?
Aia nu contează?
Clar, avea nevoie primăria din Sibiu de așa ceva ca de cocoașă… dar, per total, mi se pare corect prețul.
Dacă faci totul LEGAL, cum scrie la carte… nu la genul “bag mâna-n var” și iau softul dă pă torente… pă sistemu’ “ei ne fură, noi furăm și mai bine!”
Reply

• 21 May, 2010 – ceva alte ore mai încolo, mai comentează alte persoane – la fel de “p-alăturea cu drumul” în ce privește subiectul – care subiect era “Este sau nu țeapă?” – considerând desigur, caietul de sarcini.
• 21 May, 2010 – Mai pe seară, Liviu răspunde – la fel de desprins de realitate ca și ceilalți – vorbind de garanția de hardware și aducând ca argument chestii pe care poți să le descarci legal de pe alte saituri.

8.
Liviu says:
May 21, 2010 at 9:32 pm

@Blegoo: suport pentru ce? Pentru terminale chioare? Adica garantie? Pai, poti cumpara FARA garantie? Si hai, cat e garantia extinsa la un produs, inca un milion pe an? Ce discount se face la suma aia, daca nu vine gratis? Suport pentru ce?

Stilul “mana-n var imi iau de pe torrents”? E cumva ilegal sa iei xen de pe torrents, daca ti-e lene sa-l iei direct de pe site-ul lor, unde-i gratis, open source, free software etc? Wait, stii ce-i xen sau incercai sa faci un comentariu asa, sa mai treaca vremea?

repet intrebarea: 3 ani de suport pentru CE?
Reply

• 22 Mai, 2010 – Încep să cred că cred că eu sunt prost și ceilalți sunt deștepți, dar nu mă descurajez! :) :

9.
Cretinul_Congenital says:
May 22, 2010 at 4:13 pm

@Liviu:
Poate am folosit eu cuvântul greșit – “suport”.
Corect ar fi “garanția”.

Acolo unde zice că:
“Pentru toate serviciile de implementare furnizate, ofertantul va furniza o garanție de minim 3 ani. Garanția serviciilor va avea în vedere remedierea gratuită a oricărori erori de configurare sau de implementare care nu sunt depistate la momentul acceptanței parțiale sau a acceptanței finale a soluției implementate.”
(pagina 54 din 84)

Deci, bre, tu n-ai citit termenii, specificațiile, condițiile, implementarea, integrarea în structura existentă – articolul tău e fix din categoria comentariilor de pe Capital dot ro:

“Johannis, daca vrei sa mai ai credibilitate…
Trimis de un programator la 21 Mai 2010 20:26:31
Johannis, daca vrei sa mai ai credibilitate invalideaza acest contract sau iti vei lua adio pe veci de la o functie importanta in stat! Dreptul la “replica” n-a facut decat sa confirme ca “achizitia” este o maaaaare escrocherie. Repet, Sibiul e un orasel de provincie care n-are nevoie de supertehnica de calcul. Eu am o firma de software unde lucrez numai cu PC-uri FOARTE performante de 1500 Euro bucata, gandite sa fie foarte silentioase si la care s-au atasat monitoare foarte generoase (80 cm diagonala) de 600 Euro bucata. Iar computerele mele lucreaza 24 ore din 24.”

Te repezi cu “Țeapă, țeapă!” și ne arăți ce server meseriaș ai tu, făcut pe genunghi, cu soft moka. Bravo, băh!

Problema nu e dacă se putea ori nu face cu soft mai ieftin moka sau piratat, dacă Open Office e mai bun decât MS Office ori dacă ssd e mai bun decât sas.

Problema e dacă prețul constituie o “țeapă” raportat la condițiile puse – inclusiv calificarea firmei, certificare din străinătate, capacitatea de răspuns rapid în caz de probleme… mărunțișuri d-astea…

Să susții în continuare că e țeapă te pune fix pe același nivel cu Bogdan Biszoc (autorul articolului din capital.ro) care pentru comparație, ne informează că:

“Pe piaţă se găsesc sisteme desktop cu preţuri care sar de 20.000 de lei, însă acestea se adresează în special programatorilor sau împătimiţilor de jocuri. Un asftel de sistem este Alienware Area 51 ALX…”

Ori cu Camelia.
Ori cu Animaloo.
Reply

Acuma, eu recunosc că tonul meu de discuție e cam persiflant, ironic, sarcastic… da’ încerc în general să comentez încadrându-mă în stilul saitului/articolului la care comentez – mi se pare că aduc o plusvaloare în felul ăsta, dacă nu un compliment. :)

Oricum, pentru mine a devenit clar că discuția e desprinsă de realitate – “…neural development characterized by impaired social interaction and communication…”
Adică… eu mă refer constant la un anumit document – la care mi se răspunde cu ceva irelevant.

Mai clar: avem un document în care se detailează O CERERE, pe baza căreia se face un contract, care contract costă ATÂTA.
Discutăm dacă este sau nu o ȚEAPĂ.
Atât.

Mi se răspunde cu declarațiile primarului, cu exemplu de laptop personal, cu argumentul “Da’ de ce era nevoie de [aia ori ailaltă]?”
Dar nimic concret… un exemplu, ceva unde să fie exagerat costul – devenind o țeapă.
Spune tu cine are probleme de interactie socială și de comunicare?

Liviu says:
May 22, 2010 at 4:24 pm

Pretul este o teapa din orice punct de vedere ai privi.
That simple.

Eu n-o ard nici in Capital, nici in alte alea, da’ lucrez in domeniul asta (IT), de 12 ani si-am facut cam “de toate” la capitolul asta, de la cumparat mizerii pana la design, configurare, implementare si alte cacaturi de genul.

Faptul ca tu pricepi sau nu ce teapa infecta e, te priveste.

Eu nici n-am mai avut nevoie (da’ am facut-o oricum) sa vad exact ce-a cumparat, mi-a fost suficienta declaratia lui – aia in care spune ca in sfarsit, angajatii nu vor mai sta pe retele de socializare. Orice bou care-a folosit iptables/access-list vreodata sau macar a configurat un squid stie de ce.

In ceea ce priveste mizeria cu configuratia hardware, gimme a break. Ma dau pe laptopul asta cu 2 boti de diablo porniti 90% din timp. Pe langa asta, tbird/firefox (cu enspe taburi) deschise nonstop si da, office 2010 and shit. Are 3 giga de ram, e windows 7 ultimate fara swap. Acum explica-mi tu mie de ce era nevoie de sas, indiferent ca-i mai rapid decat altceva sau nu.
Reply

• 22 May, 2010 – Mai încerc odată… poate cine știe… :

Cretinul_Congenital says:
May 22, 2010 at 11:48 pm

Camelia… bani s-au luat – asta pot să-ți garantez.
Nimeni nu se scălămbăie să îndeplinească toate condițiile că așa le place. Un profit TREBUIE SĂ EXISTE… că altfel… de ce ai face?

Considerând cerințele… bre Liviu… tot crezi că e “țeapă”?
Dacă ți-aș spune că jumate din bani vin din “matching funds” virate de la Bruxelles… tot ai zice la fel?

Da’ trei sferturi?
Dacă ți-aș da ȚIE… Liviu… șansa să dai o ofertă… crezi că te califici? Crezi că ești capabil să faci analiza de cost PE BUNE? Dincolo de “… cumpăr de la pcwarehaus” că e ieftin?
Hai… că ești mare sculă de “itism”… 12

ani… alea…
Mdeah, știu… muie steaua… alea…

Mai încerc totuși, să mențin discuția la obiect:

10.
Cretinul_Congenital says:
May 22, 2010 at 5:12 pm

Declarația care te-a enervat pe tine e din categoria politică – ca atare, n-are legătură cu subiectul.

Cum am zis, nu susțin că primăria din Sibiu avea ori n-avea nevoie de așa ceva… ori dacă e responsabil să cheltuiești sume d-astea ÎN ACEST MOMENT.

M-am referit strict la raportul dintre cerințe (așa cum sunt detailate în cererea de ofertă) și suma finală, nimic altceva.

Că poți face o mulțime de reduceri și economii prin substituție… de acord.
Dar nu ăsta e topicul discuției. După cum cerința de sas nu face obiectul analizei de preț.

Faptul că tu lucrezi în aitism de 12 ani nu te califică obligatoriu la o înțelegere a funcționării sistemului administrativ de guvernământ – la orice nivel – de stat, local ori sibian.

Reacția ta “…țeapă!…” e fix din categoria cu legende urbane… pixul NASA de 1 milion, versus creionul rusesc de 3 copeici.

Dar… în fine… fiecare cu a lui. Ia să plimb eu ursu’… că-i ruginește lanțu’…

• 23 Mai, 2010 – Liviu se supără, considerând (cred) că îi pun competențele profesionale sub semnul întrebării și se decide să-și exercite cunoștiințele:

13.
Liviu says:
May 23, 2010 at 3:35 am

@Blegoo: coaie, era sa-ti dau un raspuns pe lung la faza aia cu ce mare scula de IT-ist sunt eu, pornind de la mame, trecand prin morti si alte alea.

Da’ mi-am dat seama ca-i nepoliticos si, in plus, nu mi-a placut niciodata sa pierd prea multa vreme cu prostii. Asa ca uite aici un raspuns politicos:

mysql> select comment_author_IP from wp_comments where comment_author=’Blegoo’ limit 1;
+——————-+
| comment_author_IP |
+——————-+
| 24.102.171.124 |
+——————-+
1 row in set (0.00 sec)

mysql> exit
Bye
liviu@firewall:~$ sudo iptables -I INPUT -s 24.0.0.0/8 -d 0/0 -j DROP
[sudo] password for liviu:
liviu@firewall:~$

Sper ca te-am lamurit ca macar am competenta necesara pentru a taia angajatilor accesul la feisbuc cand vrea pula mea, cat timp tu ai impresia ca IT inseamna comandat mouse nou. O fi fost greu sa citesti ca din aia 12 ani, 10 sunt cu RHCE-ul in brate si 2 in noc-ul GTS, care GTS n-o fi el prea ciumec, da’ tot ramane cel mai mare ISP din Europa Centrala si de EST. Poate n-are pula mea chef sa-mi comenteze toti putoii competentele.

Da, puteam si pe /32, da’ ce pula mea, nu cred ca trec pe-aici multi americani. Asta asa, in ideea ca poate inteleg altii care-s avantajele cand nu scrii pe bani.

P.S Cre’ ca asta-ti rezolva si problema cu permisiunile pe comentarii. Pe cinstite, e dreptul oricarui om sa fie prost si sa inghita labarelile altora cu vai, vai, a costat softul mult, ca licente, nu ca mine cu xen de pe torrents si chestii facute pe “genunchi”, beli-mi-ati pula cand or avea serverele statului uptime-ul alora pe care le fac eu. Da’ nu pe pagina mea, ce sloboz.

In alta ordine de idei, nickul ti se potrivea, da’ nu chiar. Ca sa vezi ca stiu si nitel mysql, asa, de control, here, let me help you:

Database changed
mysql> update wp_comments set comment_author=’Cretinul_Congenital’ where comment_author=’Blegoo’;
Query OK, 38 rows affected (0.02 sec)
Rows matched: 38 Changed: 38 Warnings: 0

:-*

Sfârșitul poveștii.
:)
Nu, nu poți să spui “e un dialog al surzilor” fiindcă eu înțeleg foarte bine ce spune/scrie el… (mai puțin alea cu maieschiuel și similare – da’ n-am pretenția, nu?) dar el nu înțelege ce spun/scriu eu.
Nu-i vorba de o situație în care el scrie românește, eu răspund în chineză și el e obligat să folosescă gugâl transleit… nu soro, e vorba de cineva care e incapabil să urmărească firul logic al discuției.
Ori asta… e altceva.

După cum știe, eu nu sunt supărăcios, nici nu caut cearta cu lumânarea. Tot ce-am scris pe tema asta constituie mai mult sau mai puțin o miștocăreală nevinovată, fără pretenții de a da cuiva peste nas.
Admit că unii se pot supăra – dar nu asta intenționez.

Deci: am pus cap la cap autismul cu aroganța mioritică din domeniul IT și mi-a ieșit “AITISM”.
N-am intenționat să îmi bat joc de cei care suferă de autism, după cum nu desconsider competențele cuiva care lucrează în IT.

Dar… soro… dacă tot vorbim de ceva, atunci să încercăm să comunicăm, nu? Altfel… devine monolog.

Alte chestii:

• N-am folosit ad hominem argument – cel puțin așa cred eu. Adică… n-am spus: “băi Liviule, ești prost” ci mai degrabă am dorit să introduc ideea că orice calificare ai avea într-un domeniu, asta nu te face automat capabil să analizezi un contract în domeniul respectiv.
• Viața cetății… după cum vezi din poveste, nu era vorba de politică, ci de analiza de cost al unui contract.
• Eu nu-s pentru dictatură – nici măcar una bazată pe meritocrație.
• Așa cum am spus, nu m-am supărat, m-am amuzat. :) În locul meu, ai fi făcut la fel.
• Birocrația și administrația ca legi ale naturii – e o exagerare, o figură de stil, gen, bazată pe Legea Birocrației lui Jerry Pournelle.
• Nu percep autismul ca ceva negativ, e un sindrom, ce mama lui naiba… ce este, este… ce nu… eh, aia nu este. :) Nu percep nici măcar AITISMUL ca fiind ceva negativ – e doar o condiție oarecare.
• N-am încercat să schimb părerea nimănui, am atras atenția la ce am perceput eu ca deviere de la subiect oferită în loc de argument în cadrul unui anume topic restrâns.
• “…dusa la extrem: un paranoic stie sigur intotdeauna cine e ! un nevrotic se mai gandeste…” :) ))))))))) …
• “…Parte proasta: atitudinile (“parerile”) nu se schimba prin argumente, ci prin influentare emotionala. Discutiile cu argumente sunt instructive din alte motive, nu ca sa schimbam parerile interlocutorului…” Asta mi-a plăcut enorm – una că e adevărat și doi fiindcă este e extrem de “feminin” – unde “feminin” nu e ceva negativ, ci dimpotrivă. :)
• “…eu am invatat niste lucruri ultima oara cand am schimbat mesaje cu cineva pe un blog. dar parerea nu mi-am schimbat-o, am decis doar ca trebuie sa o fac mai palatabila…” Păi… cam asta încerc eu să fac la modul permanent, dacă prin “palatabil” tu definești stilul de discuție prin care determini interlocutorul să-și pună întrebări singur, să se îndoiască de argumentul propriu fără să-i dai în cap. Mă rog, e un subiect întreg și separat, Dale Carnegie și alte d-astea.
• Da, Leibniz are dreptate. Albul nu-l poți defini decât asumând existența/prezența negrului… și nu mă refer la Cabral :)
• Nu-i AUTISM… ci AITISM! :)
• Aitismul nu-i o boală per se… e doar… o caracteristică. :) Am scris “boală” în articol ca să simplific argumentul – și oricum e o invenție bleagă, nu-i ceva real (asta că poate mai citesc și alții și iau în serios)
• Tăiatul de curent… iarăși, e legat de aroganța mioritică a sysadminilor. Ei le știu pe toate, nu se îndoiesc de nimic… nici măcar de propria supraviețuire în orice situație.
• Eu am învățat enorm de mult discutând în contradictoriu – prin examinarea argumentelor interlocutorului, prin aflarea de chestii de care habar n-aveam, etc. Desigur, asta implică un dialog, nu un schimb de “Muie, băh!”.
• Există într-adevăr o oarece contradicție la fraza lui Heinlein – dar doar aparent; în realitate, el militează pentru capacitatea de a fi BUN în ce faci, indiferent de meseria de bază… ori cam așa interpretez eu. Dacă eu mă ocup cu tăiat frunze la câini, ca ocupație de bază, asta nu înseamnă că dacă schimb un daipăr, trebuie să umplu casa de căcat de copil; nu, ideea e s-o fac bine! Ori măcar competent. Ca idee: dacă tu ești specialistă în schimbatul de daipăre… asta faci tot timpul… nu înseamnă că nu poți să scrii comentarii cât cearșaful, ori că nu TREBUIE să argumentezi logic poziția ta folosind desigur, ortografie corectă.
Ergo… nu ești o insectă! :)
• Faza cu gresia:

Cu ceva ani în urmă, mă sună un amic, că… “auzi coie, am de pus nește gresie la unii…nu vrei să mă ajuți?”
Io, desigur, ca românul imparțial și atoate competent, zic, “da, băh, vin, că tot frec menta…”
Zis și făcut.
Ne ducem noi… un bloc oarecare… să punem gresie în bucătărie la un cuplu mai în vârstă, așa…
Ei aveau gresia cumpărată deja, noi veneam cu munca, cimentul, trebi d-astea.
Scoatem linoleul… râcâim, nivelăm… mă rog, munci neplăcute; preparăm cimentu’… începem să punem gresia…
(treaba asta s-a desfășurat pe câteva zile)
Buuun… gresia pusă, dat cu ciment între… arăta gigea! Ne apucăm la punem aragazu’ la loc… frigideru’… mă rog, ce mai era de făcut.
Băiii… și observăm noi… că gresia cam crapă!
Nașpa moment… erau foo… să zic… 8-10 plăci crăpate.
Plm, ne gândim că suntem noi mai grei așa… poate e de la cărat frigideru’… în fine; ne apucăm să scoatem plăcile crăpate.
Asta e relativ cotoios, fiindcă încerci să nu deranjezi plăcile vecine…
Dar.
PĂȚĂȘTI!
Tot înlocuind noi plăci, chit că umblam pe vârfuri, în ciorapi… alte plăci se crăpau!
…..
Într-un târziu, nervoși ce nu se poate descrie… hai la magazinu’ de gresie, să facem scandal, alea (aflasem de unde au cumpărat clienții țiglele).
Acolo… un Gigel amabil ne informează că ce avem noi e gresie de pus pe PEREȚI, nu pe dușumele; ca demonstrație, rupe cu mâna goala vreo 2 plăci.
…..
Cumpărat gresie de dușumea, scos gresia de perete, făcut scandal la clienți, cerut bani mai mulți, clienții mărturisind că au luat d-aia de perete fincă “eram mai ieftină”.

Morala poveștii: dacă nu ai toate elementele necesare, muncești de 2 ori/plătești dublu. Valabil pt. IT, pus gresie ori schimbat scutece.
:)

Editare Târzie: Folosind experiența cu gresia, aș putea reformula cam așa:

• Eu vreau gresie în bucătărie, culoarea cutare, marca cutare, garanția de lucrare cutare… fel și fel de condiții.
• Dau sfoară-n țară… vreau oferte.
• Vine Liviu SRL (“Gresia Suntem Noi!™©) oferă un preț mai mic, zice că face gresie de 12 ani, alea, îi dau lucrarea.
• Plec la scârbici, mă sună Liviu: “șefu’, e gata lucrarea!”
• Ajung acasă…linoleul scos, toate la locul lor… pe dușumea… o mândrețe de rogojini chinezești de la Ikea, lipite frumos, totul curat, alea.
• “Bine meștere, da’ nu vorbirăm că vreau gresia cutare?”
• “Da, șefu’, da astea-m muuult mai ieftine, și e cam tot aia – tu vrei să calci pe ceva, nu?)

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

2 Comentarii to “Comentariu Femeiesc”

 1. O femeie on May 27th, 2010 1:50 pm

  lol si mi-am ZIS ca poate pic ca musca-n lapte !

  :) ) scuze, acu inteleg ca am picat offtopic cu comentariul ala si ca postarea era din categoria celor cu audienta restransa.

  cheers

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on May 27th, 2010 3:02 pm

  @ O femeie: Dimpotrivă, comentariul tău era foarte la subiect; încercând să răspund, am realizat cât de abscons, încâlcit și cifrat am putut să scriu.
  Dar deh... blegu' tot bleg. :)
  Cum bine zicea cineva... acu' foo'... 2 ani:
  "

  Blegule, dacă tot vrei să scrii ceva pe care doar tu poți înțelege... scrie dreaq' o scrisoare, bagă-n plic, pune-i timbru, scrie adresa ta și când o primești, citește-o singur, pe budă..."

  :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)