Scotianul Mioritic

June 16, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania 

Nu pot decat să fiu de acord cu el:

In my view things started to go wrong as soon as Romania joined the EU. Not only has Romania been unable to benefit from EU Structural Funds, but the political parties seem to have lost their moral compass as well as their strategy. Leading up to 2007 all political parties were agreed on one thing — and one thing only — that EU integration was a good thing. This gave them focus and direction and strategy…

Articolul e interesant de citit – pentru oricine e capabil să bunghească nițică engleză și e interesat de situația economică românească de azi, așa cum e văzută de un străin.

Dincolo de analiza lui Rupert Wolfe Murray, mi se pare ciudat că nimeni nu pune întrebarea evidentă:
DE CE A CRESCUT ÎN HALUL ĂSTA NUMĂRUL DE ANGAJAȚI LA STAT?

Răspunsul ieftin și mult prea folosit e că “…acolo e loc de furat, de stat degeaba, de luat șpagă, etc”.
Oarecum adevărat, dar nu în totalitate. Un răspuns mai bun ar trebui să considere dezvoltarea economică în ultimii 20 de ani a României.
Nu vorbim aici de GDP – care e umflat artificial prin împrumuturi de stat, speculații de tot felul – inclusiv imobiliare.
Vorbim de industria națională, de capacitatea națională de export, nu de șmecherii în care firme străine vin și folosesc mâna de lucru ieftină locală.

Ce producem noi, de capul nostru? Ce facem noi, ce exportăm, ce vindem altora cu un profit oarecare?
Cam nimica… de fapt.

Lumea trebuie să muncească undeva, cumva. Dacă locuri de muncă la privat nu sunt destule, statul trebuie să creeze niște slujbe, că altfel explodează procentul de șomaj. Între numărul de români plecați să muncească în străinătate și numărul angajaților în sectorul public – de stat, guvern, local, regional, național ajungi la un procent destul de respectabil, zic eu.

E frumos că ne-am băgat în rahat Comunitatea Europeană, dar nu trebuia s-o facem. Avem o economie cvasi-inexistentă; ca rezultat, avem salarii românești și prețuri la nivel european. Altfel… nu se explică de ce atâția dintre noi pleacă să muncească altundeva.

Acestea fiind observațiile mele, închei spunând că nu se vede nimic îmbucurător la orizont.
În orizontul următorilor 20 de ani, desigur.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

2 Comentarii to “Scotianul Mioritic”

  1. Nicole on June 27th, 2010 12:32 am

    Nu gaseai si tu alt articol , unul cu poze , era mai simplu ... :)

    Mișto!(0)Fleoșc!(0)
  2. Blegoo on June 28th, 2010 2:54 pm

    Nicole... îmi însușesc critica... promit să mă îndrept pe viitor. :)

    Mișto!(0)Fleoșc!(0)