Dezbaterea Canadiana

October 15, 2010 · Bagat la America ma-sii!, Blegisme, Romania 

Zamo… unul din dușmanii mei favoriți, lansează o altă inițiativă complicată și întortocheată, la stilul lui clasic, zamolxesc.
(băi frate… câteodată îmi vine să le dau dreptate la aia care zic că America tâmpește…)
Mă rog, să nu anticipez, nu?

În esență, omul propune “dezbatere formală”.
Acuma… eu nuș’ce e aia, cu ce se mănâncă, dar mi s-a părut interesant, ca idee.
Am săpat, am citit, alea și alea.

E un fel de chestie care se întâmplă des la Arhi la comentarii… ori la Zoso, ocazional. Cu diferența că nu ne înjurăm/scuipăm cu pasiune, ci cu duioșie controlată. Adică, dacă îți tremură pipota să-i zici oponentului “Ba pe-a mă-tii!” trebuie să te abții… să găsești surse care să dovedească că mama oponentului e… așa și pe dincolo.

Ceva gen.

Dar în fine. Găsește el o victimă nevinovată – un cineva zis “Quebecoisfier” (nu-l cunosc, nu mă cunoaște, nu ne-am amușinat la fofoloance) cică hai să dezbatem.
Mie… normal, mi s-a zbârlit păru’ pă ceafă… fiindcă era clar o șulfărie, Zamo fiind mai expert în astea decât mine ori victima descrisă mai sus.

Mă rog… argumente și contrări… citiți și voi, că e la liber.

La un punct anume… mi-am sărit din gheare și am adoptat (incorect) un rol triplu: de comentator, de moderator și de antrenor al victimei.
Zamo m-a acuzat de “trollism”.

Voi ce credeți?™© – ™©Manafu.ro, desigur.

Deci… serios, am fost troll sau nu?

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

19 Comentarii to “Dezbaterea Canadiana”

 1. we on October 16th, 2010 2:35 am

  nene, da un link direct la chestiile alea de care te plangi, pentru ca eu nu ma descurc in jungla aia de self-serving bullshit.

  unul din cuvintele care imi cresc tensiunea este "dezbatere". si cand se dau exemple gen Parlamentul Englez chiar mi se face rau.
  sa "dezbatem". as if somebody really gives a flying bleep.

  zamo ala, dupa toata menajeria aia de pe blogu-i, e plin de sine si cu un ego cat tot Ontario (lacul, provincia, whatever). e unul din blogurile care ma fac sa mi se ia de globonia.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. zamo.ca on October 17th, 2010 5:53 pm

  Eu iti multumesc pentru link si mentiune, dar nu cre' sa foloseasca. Raman in continuare deschis ideii de a modera dezbateri si oferi premii, dar ma tem ca "n-ai cu cine".

  Comentariul precedent iti arata perfect de ce e foarte greu pentru dezbateri sa se prinda la romani. Generatia veche nu stie ce-i aia, fiindca in comunism nu exista asa ceva, existau numai ordine si planuri cincinale. In plus, par sa aiba probleme cu "onlainu", mai precis, navigatia, "facutul de click-uri", alea. Cei tineri au probleme cu orice necesita gandire / concentrare pentru mai mult de 5 secunde. Romanii sunt rar capabili de a purta o conversatie (o tema pe care gasesti sute de articole pe bloguri) - ce sa mai vorbim de o dezbatere formala?! Ei stiu totul despre tine dupa culoarea pielii, culoarea ochilor sau culoarea blogului. Si pentru ca sunt pesimisti inveterati, ceea ce "deduc" astfel este exclusiv negativ. Nu exista nici obisnuita de a cade de acord sau de a fi politicos, pana si 'telectualii prefera sa-si dea la gioale, dupa ce au acumulat o gramada de chestii nespuse sub 'Ceasca. Probabil de-asta a-ti injura partenerul de conversatie este un titlu de onoare.

  Cum ti-am spus, eu dezbateri in care sa particip nu mai fac pe blogul romanesc - nu ca m-as fi suparat, dar nu se incadreaza in strategia mia d-onlain. Daca vrei sa latram impreuna, ma gasesti pe debate.org unde chiar acum ma dezbat cu alt pusti :)

  Fii cu ochii-n patru si urechea ciulita, Luni sau Marti iti trimit o leapsa care-o sa-ti placa in mod reflex! :D

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. zamo.ca on October 17th, 2010 5:54 pm

  ha! imi cenzurezi comentariul precedent, dupa ce m-ai pacalit sa-l scriu pret de cateva minute :) )

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Blegoo on October 17th, 2010 6:44 pm

  @Zamo: era la spam... nu mă întreba de ce.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Blegoo on October 17th, 2010 9:21 pm

  @we:
  "...pentru ca eu nu ma descurc in jungla aia de self-serving bullshit...."
  Păi... se cheamă că suntem 2. :)
  Serios, saitul lui Zamo e unul din cele mai încărcate pe care le-am văzut vreodată... icoane, iconițe, filmulețe, docomente, fereste în ferestre...toate alea.
  În cazul de față... trebuie să citești comentariile - deși nu te îndemn, nici nu-mi asum vreo responsablitate pentru urmări (cum ar fi înjurături la adresa mea, alea-alea, plus nervi la gros...)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. we on October 17th, 2010 10:15 pm

  blegoo, pai tocmai aia e! ca nu gasesc threadul de comentarii. a pus ceva javascript, care o fi blocat de browserul meu?

  pune, te rog, un link direct la un comentariu, ca sa am un capat de ata.

  da, docomente. ai vazut linkurile la Oprah? alea docomente! heavy duty stuff:)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 7. we on October 17th, 2010 10:18 pm

  mai zamo, mai. "dezbaterile" de azi sunt o forma degenerata a dialogurilor scolilor sofistice. vinzi castravezi la gradinar, mon ami. lasa limbajul de lemn cu generatiile et al., caci reclame la "dezbateri" erau in romania anilor '90.

  las-o, ca macane.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 8. Blegoo on October 17th, 2010 11:13 pm

  Ei... Zamo are nuș'ce Disqus, chestii profunde...
  http://www.alsosprachzamolxis......qus_thread
  Mă rog, chestii care m-au încurcat mult timp, și contiuă să mă bezmeticească.
  Da'... vorba aia, gloaba lui, face ce vrea, nu?
  Oprah: am adresat subiectul... oarecum cu decență, zic eu, nu cu mânia proletară pe care o simțeam. :)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 9. we on October 17th, 2010 11:27 pm

  @blegoo. mda, am frunzarit, nu am inteles nimic. my 2 cents, mult, infernal de mult zgomot pt. nimic. si alea cu Oprah si "cercetarile" Lisei Ling si Dr. Karim de la UCLA au fost bestiale. se vede ca baiatul nu prea stie ce inseamna "cercetare".

  pana una-alta, pare-se ca iarba ca va fi legalizata pe aici.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 10. Blegoo on October 17th, 2010 11:35 pm

  Aia cu Oprah ca sursă m-a călcat pe coadă... :(

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 11. WhiteWolf on October 18th, 2010 6:25 pm

  Nu zic da'intreb: cum se poate intampla sa fi troll cu repetitie ? In sensul ca indiferent ca vorbim de blog ori forum , cata vreme nu esti la prima dare din degete pe acolo si nu ti-a fost interzis in mod explicit sau pe baza de ban accesul, cum poate proprietarul trasa granita intre contributor si troll sau pornitor de falme-uri altfel decat la modul subiectiv ?
  Adica, cam cand il sau nu il mai coafeaza mai cu spor. Si atunci ?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 12. Blegoo on October 18th, 2010 7:26 pm

  @WW: Uochei... asta e o chestie complexă, de fapt. Depinde de definiția pe care o accepți pt. termenul de "troll".
  Poziția lui Zamo e că "trolez" fiindcă nu urmăresc regulile dezbaterii - obiectivism și alte bălării d-astea.
  Poziția mea e că nu poți trece cu vederea citatele/lincurile cuiva... dacă le simți șubrede. Argumentul cu Oprah face parte din astea.
  Dacă acceptăm ORICE chestii "dă pă net" ca fiind argumente în sprijinul teoriei... apăi... taică, mă apuc să citez de la tine și de la Elf, nu?
  În versiunea lui Zamo, eu trolez fiindcă nu accept argumentele prezentate la emisiunea lui Oprah - apropo de droguri și chestii, CA FIIND ARGUMENTE VALABILE.
  Deci, contextul nu contează; n-are importanță că nuș' ce doctor (care e plătit să facă ce garagață se cere) zice că e probleme... ori că inițiatorul emisiunii e reporteriță de meserie. Contează cică... că cazul e real. Că familia aia există.
  Da, zic eu, dar și eu exist, nu?
  Dovadă - latru intermintent ici-colo.
  Se cheamă că pot fi citat? Ca argument? La genul: "... la data de cutare și cutare... blegu' a scris că..."?

  Ce dreaq' frate, ceva nu-i în ordine aici.

  Am crezut că "dezbaterea" e chiar pe bune, pe model de "Economist". Dacă aduci argumente gen Elodia, ce-a zis blegu' acum 7 luni și eventual părerile lui Cabral pe subiect... apăi... taică... ne tăiem craca, zic eu.

  Ei... și așa am ajuns eu troll.
  Că m-am revoltat contra VALABILITĂȚII, valorii argumentelor.
  Adică, dacă cităm din Oprah ca să sprijinim argumentul, se cheamă că pot și eu să citez din Biblie, din articolele lui Arhi și Zoso și din ce zice Buciuman pe subiect la Rezistența, nu?

  Cu ce-i mai valabil ceva prezentat pe Oprah decât ceva prezentat la Arhi?
  Că vorbim de realități în ambele cazuri, nu?

  Ei comedie...!

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 13. we on October 18th, 2010 9:25 pm

  WW: uite aici un articol despre troli:

  http://www.nytimes.com/2008/08.....wanted=all

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 14. WhiteWolf on October 19th, 2010 6:20 pm

  Blegoo, iti multumesc ca ti-ai consumat timpul ca sa mai explici inca o data. Fix in directia asta si intrebasem; sperand ca vei reusi sa sintetizezi si sa rescii argumentele in asa fel incat aici, fara a mai obosi cu intreaga "lupta" de acolo ca si lectura obligatorie.
  @we, esti un dragut si iti multumesc si tie insa imi place sa cred ca data viitoare nu te mai grabesti; cel putin in general si dupa calarirea forumurilor in ultimii 10 ani imi place sa cred ca m-as fi priceput sa definesc troll-ul cu mult inainte sa fie scris acel articol. Insa, repet, iti multumesc in mod special pentru aerul de FRIENDLY assistance
  E singura solutie pentru a scapa lumea de idioti. Si apoi ne va fi mai usor tuturor
  Concluzia-i doar una Blegoo.:P Esti troll pentru ca nu reusesti sa procesezi suficient si anume iti e peste poate sa intelegi ca Oprah-i argument suprem pentru toti cei care se incadreaza in categoria fan si care nu mai realizeaza ca pana la urma mai vinde si ea o carte, un film, mai da un cutzu la infiat si castiga din chestiile astea suficient cat sa intre in categoria fomeilor "influente" prin diverse topuri
  So.Ramai troll, lasa omu'sa ramana in aerul tare al influentei Oprah si tu ramai in aria de influenta a nucului batran :D

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 15. we on October 19th, 2010 9:18 pm

  WW, si eu de unde sa stiu astea, de pe un thread de la blegoo? sau faima-ti ar tb. sa iti preceada aparitia?! mai frate, numai personalitati pe globonia asta.
  unul si alta.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 16. we on October 19th, 2010 9:19 pm

  huh? sunt la spam?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 17. WhiteWolf on October 20th, 2010 7:47 am

  @we, ho , bre ! :)
  Ti-am spus ca ai fost ok si chiar nu exista urma de ironie in cuvintele mele. Si ti-am mai spus si ca asta-i atitudinea cu ajutorul careia, poate, reusim sa traim cu totii intr-o lume mai luminoasa.
  Cat despre partea cu personalitatea, zau, te pripesti ; n-ai de ce sari cu sapa la avioane. Chiar sunt mult prea batran ca sa ma mai atraga subiectul

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 18. Mircea Popescu on October 20th, 2010 9:19 pm

  @zamo Lol. Iara te-am prins ca nu te-ai documentat, sau ce halesti acolo-n comentariul numero dos ?

  Intimplarea face ca blogosfera romaneasca e inca mititica, asa ca nu prea poate sustine mult mai mult decit un singur blog pe care sa se intimple minuni de-alea cum descrii tu.

  Nu-ti zic care, sa vedem cum merge ochianu'.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 19. zamo.ca on October 22nd, 2010 5:23 pm

  Permite-mi sa fac un sumar al comentariilor: WE arunca scaune in WW, WW se plange ca sunt moi si-apoi vine Popelu' si trage apa :D

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)