Limba, Cultura sau Mentalitatea?

December 26, 2010 · Bagat la Blegisme, Romania 

Care din ele determină comportamentul mioritic? În viață ca și pe interneț, desigur.
Titlul reprezintă o întrebare pe care mi-o pun periodic în legătură cu ce se numește “România” (…țărișoara noastră, plai dă dor, gură gă rai, alea-alea).
Nu contează că-i politică… economie, interacțiune umană ori comentatul pe saituri – românul trebuie să înjure ceva ori pe cineva.

Nu-i ceva care a apărut recent. Acum mai bine de o sută de ani, un scriitor român remarca precum că:

“…un neam nu trebuie să-şi piardă vremea a se gândi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască altora calităţile…”

Caracteristica asta mioritică a fost, este și va fi prezentă veșnic la români; fiind de netăgăduit, n-are rost s-o discutăm, că n-ajungem nicăieri.

!ntrebarea mea e ce anume determină acest caracter național mioritic primordial: oare e limba pe care o vorbim și scriem (fiecare cum putem)? Gradul mai mic sau mai mare de cultură pe care îl deține fiecare? Ori e mentalitatea din spațiul carpato-danubian?

Recent, am publicat un articol, un post de musafir cum se spune, pe un sait care mi s-a părut mai potrivit cu subiectul pe care mi l-am ales, decât ar fi fost dacă îl afișam aici. Audiența saitului respectiv e mult mai elevată, cultural, social, politic etc, decât majoritatea altor saituri scrise în românește.

Titlul articolului era “Identitatea” – subiectul fiind gradul de diferențiere între personajul care semnează diferite articole publicate pe internet și persoana din spatele personajului, autorul real al scrierii.
Un fel de extindere a ideii că “blogul nu e omul”, dacă vreți. Un subiect serios, deși eu l-am scris în oarecare măsură în stilul meu bleg obișnuit. Un topic PE1 care îl consider interesant.

Postul respectiv a adunat aproape patru sute cinzeci de comentarii; cam 30 din ele sunt complectări ori opinii la subiect.
Restul… sunt înjurături, acuzații și certuri fără legătură cu topicul propus.

Desigur… sunt mult mai elevate decât genul de comentarii pe care Zoso le șterge zilnic – alea cu “…morții mă-tii”, dar în esență, sunt același lucru. Reprezintă același caracter mioritic.
Acela care e vizibil în reacțiile românilor la orice – vezi comentariile exemplificate aici.

N-am idee ce anume determină comportamentul tipic mioritic. Posibil să fie limba română… avem unul din cele mai complexe vocabulare de insulte din lume și nu ne jenăm să-l folosim. În contrast, limba engleză oferă mai puțin de zece termeni care pot fi folosiți la înjurat – majoritatea cu patru litere – și culminând cu “yor mamma!”. E dificil să înjuri în engleză…

Cultura? Care “cultură”? Ceea ce definește un intelectual de nație mioritică ca fiind posesor de cultură nu e contribuția ORIGINALĂ ci cantitatea de date culturale STRĂINE acumulate din alte culturi. Ești considerat ca având cultură dacă vorbești limbi străine, dacă ai citit autori străini și dacă ai voiajat prin străinătate. Cultura românească e în totalitate o cultură de împrumut, de furtișag de prin alte părți. Intelectualii români cu care ne mândrim sunt cei care au adus contribuții în alte culturi și astfel, au devenit exemplele altora. Neavând cultură proprie, națională, poate duce la concluzia că asta definește comportamentul mioritic.

Mentalitatea?

“…Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândeşte prea mult, ne putem mândri că cel puţin se discută foarte mult…”

Cam așa văd eu mentalitatea mioritică. Că suntem predispuși la hoție, miciună și invidie prostească… alea sunt manifestări ale mentalității, nu mentalitatea ca atare.

Diferite voci răzlețe cheamă la solidaritate, înțelegere, muncă spre binele comun și emularea calităților altor neamuri.

MOFTURI, dom’le, mofturi!

Am fost, suntem și vom fi exact ce se vede și se pipăie. O nație mică și ieftină, cu cerere redusă pe piață. Orice încercare de a ne prezenta drept ceea ce nu suntem dovedește încă o dată realitatea.
Care realitate… o deplângem, o condamnăm… dar o practicăm cu voioșie.

________________________________________________________________________

1 Am corectat, Dan, mersi, alea. Ai dreptate, ortografic vorbind. Nasol când nu stă Diacritica cu ochii pe mine… :)

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

3 Comentarii to “Limba, Cultura sau Mentalitatea?”

 1. wandering elf on December 28th, 2010 3:30 am

  auzi, se vede cat de nerusinat/obraznic si mai ales cu cojones esti (vezi ca e o adevarata industrie pentru din alea de plastic pt. fixed mutts). deci zici de caracter si alea, dar nu lasi comentariile.
  bon.

  dar nu zici cum si de ce am fost provocat. de ce nu spui de cate ori ti-am zis sa ma lasi in pace si mai ales sa ma slabesti cu sfatoseniile venite din borcanul cu varza murata?
  de ce nu spui cum mi-ai plantat tshpe comentarii ne-la-locul lor pe propriul blog, comentarii la care am fost extrem de politicos si pt. ca nu te-am trimis undeva, pt. simplul motiv ca nu stiai nici 10% din problema?

  pai nene, cand am vazut ca esti atat de tare in sfatos, esti atat de obraznic si in emailurile personale, am zis, hai nene sa vedem cine e domnul/doamna asta care e atat de tare in clont?

  are u walking the walk or talking the talk?

  ai fost roman cu mine, pana la ceruri si inapoi, hai nene sa fiu si eu roman cu tine. aaaa!, acum nu e bine.

  firar a dracului de ipocrizie de 2 lei, invatata dupa blocuri.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. wandering elf on December 28th, 2010 3:57 am

  si hai sa iti dau secretul lui polichinelle, blegule. ti-am zis chestia aia ca sa ai asa,just a whiff a ceea ce inseamna.
  si asta pt. ca numele meu a fost tarat prin noroi, al sefului meu si al institutiei mele
  si tu
  in intelepciunea-ti milenara-mioritic-iobageasca (cred ca stii ce tb. sa faci cu toiagul din dotare) ai inceput sa te hahai la mine pe blog cum ca, "inofensiv" si alte palavre din astea.

  ei, cum e blegule? now put yourself in my shoes. numai un nume de oras aruncat la pleazna te-a facut silent pt o seara si te-a determinat sa pui azi o pleasca lunga cat o zi de post.
  atat doream prin acele posturi. sa se inteleaga situatia.
  s-a dovedit cat ai inteles...
  dar ca romanul, nah, pt. posteriorul fiecaruia, da-l in ma-sa pe ala de langa tine si hai se ne hahaim in grup. sau haita.

  in viitor, ar fi bine sa gandesti inainte sa scrii.
  si sa citesti bine inainte sa te gandesti sa scrii.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. Limba romană pentru bloggeri | Dan Tănăsescu on December 28th, 2010 4:47 pm

  [...] inexistentă în opinia sa, bloggerul o dă el însuşi în bară cu propoziţia „Un topic care îl consider interesant.” Este o greşeală clasică făcută în mod frecvent şi de politicieni sau alte [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)