Norvegia

July 22, 2011 · Bagat la Blegisme 

Colea:

Ce mișto e multiculturalismu’…

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

38 Comentarii to “Norvegia”

 1. roamsk on July 22nd, 2011 9:24 pm

  1. multiculturalismul nu are nici o legatura; trebuia cel putin macar sa-l pui intre ghilimele, ca sa se inteleaga ca vrei sa faci aluzie la altceva;
  2. problemele de securitate erau sub "par" in Norvegia oricum, dar efectiv nu imi dau seama cat de mult acesta stare de fapt este legata de politica/politicile imediat curente si cat de niste chestii mai profunde de societate modern-contemporana (adica din a doua 1/2 a sec. XX incoace), mai mult ca sigur ca merg mana in mana; am remarcat niste probleme de imaturitate si de tendinte de axa II la prima vedere superficiala, cu ochiul liber, dar mi-am zis ca nu e etic sa intru in prea multe detalii, ca nu stiu inca decat suprafata; evaluarile pe care le-am facut deja publice, gen varsta 15,5 ani, niste indicii de axa II, si niste tendinte posibil periculoase spre "utopism" social raman deja spuse pe unde le-oi mai fi spus in public;
  3. in momentul de fata nu se stiu exact prea multe detalii despre cauzele exploziei de la Oslo;
  4. o sa ma duc sa verific, macar asa ca survol, si ce parere au bunica Danemarca si sora mai mare vitrega Suedia; daca oi avea timp si chef, o sa vad ce si cum se mai exprima si altii, gen Beneluxul, sau Franta metropolitana (nu e nevoie sa stiu eu lb. germana sau limbi slavice, ca sa vad si ce or zice si aia separat, ca aflu de la francezi...mai putin bulgarii...pe aia cred ca o sa trebuiasca sa-i verific separat !);
  5. transmit poporului prieten islandez, asa ca terapie de suport: nu-i nimic, o sa treaca si asta, carry on cu contributiile pe wikipedia, ca sunteti tari la istorie si la etimologie si macar de asta inca imi sunteti simpatici; aveti voie, ca terapie de suport pentru alte popoare, daca chiar va simtiti nevoiti sa faceti si dvs. ceva acut folositor in acest moment, sa o folositi pe Bjork, ca e mai usor traductibila;
  6. popoarelor locuitoare pe teritoriile Romaniei si Republicii Bulgare prietene le transmit sa nu se nelinisteasca prea tare, ramaneti la cod galben si concetrati-va pe ce v-am mai zis: PR-ul la MAI si comunicarea intre MAI si Ministerul de Justitie pe domeniul Probatie; bine ca nu v-a primit in Schengen, ca numai dvs. mai lipseati acolo, cat abia incearca si aia sa-si rezolve problemele proprii;
  7. poporului prieten finlandez ii transmit ca le apreciez in continuare munca si expertiza de securitate de necontestat pe granita de nord si nord-est a spatiului Schengen, si le mai transmit ca am cumparat inca un produs Nokia chiar astazi, ca sa imi reconfirm increderea in stabilitatea acelei corporatii, cat si pentru a contribui si eu cu un mic efort personal la corectarea unor fluctuatii nedorite dar inevitabile pe bursele mondiale;
  8. diasporei romane generale le transmit in continuare sa citeasca diverse carti de self-help, mai ales pe probleme de co-dependenta, si sa beneficieze de grupurile de suport Al-Anon pe acolo pe unde s-or afla;
  9. absolventilor de facultati de filozofie carora le place de N. Chomski le transmit: I told you so !
  10. D-lui Presedinte Traian Basescu ii transmit: I feel your pain, dar totusi, per general, tind sa raman de acord cu remarcile din iunie al Dl. ambasador Mark Gitenstein ca nu prea este momentul de schimbari constitutionale.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Blegoo on July 23rd, 2011 12:51 am

  Ei, Roamsk, ne bucurăm că ești teafăr și nevătămat.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. roamsk on July 23rd, 2011 2:12 am

  Revin dupa survolul presei straine si a cateva emisiuni televizate:
  1. Suspectul arestat in legatura cu impuscaturile fatale de pe o insula din apropierea Oslo, (incident care a fost declarat ca fiind legat de explozia principala din Oslo inca devreme de tot), este norvegian.
  2. Primul ministru al Regatului Norvegiei nu se lasa de folosit vocabular politic oarecum partizan, (adica oarecum partinitor si diviziv), in loc sa foloseasca si el ceva mai des, asa ca Regele, cuvantul "impreuna".
  3. Regatul Suediei zice ca suntem toti scandinavii impreuna.
  4. Regatul Danemarcei arboreaza steagul Norvegiei si foloseste formula devenita clasica: "azi suntem toti Norvegieni". Tot ei anunta si fapte mai concrete (adica informatie noua si utila clarificatoare) legate de evolutia incidentelor si de investigatie.
  5. CNN-ul se joaca de-a scenariile si chiar le face placere, observ, sa o faca.
  6. Expertul BBC-ului International, in acelasi timp in care CNN-ul international se juca de-a scenariile, vorbea mai serios despre cele 2 posibilitati (domestic sau strain), insa deja introducea cuvantul "domestic" repetat de mai multe ori si accentuat mai tare (eu de la ei am inceput sa-mi dau seama si pe urma s-a confirmat si pe alte medii si arestarea suspectului de origine norvegiana).
  7. Ministrul Justitiei si Politiei al Regatului Norvegian a folosit in sfarsit in public, spre marea mea satisfactie, in sens POZITIV si de SUPORT, acel cuvant care NU este politically correct de rostit in Norvegia de azi decat de dat ca "exemplu negativ", sau de dezaprobat, (desi face parte din acelasi partid ca si Primul Ministru, partid in al carui vocabular obisnuit NU se foloseste acest cuvant), cuvantul "putere", in sens de "forta autoritara".
  8. In general vad ca numai ministrii de sex masculin au iesit la TV desi ei sunt minoritari in guvern (ma rog, tot ei au ministerele alea cheie pertinente, comentatorii, etc.)
  9.Blogerii norvegieni care isi zic "independenti" habar nu au pe ce lume traiesc, nici la ei acasa, nici in legatura cu restul lumii (desi aici poate ca generalizez asa in mod nejust, ca nu am avut rabdare sa ii iau la rand pe toti, deorece sunt plictisitori si nu aduc nici un fel de informatie calitativa de valoare, nici macar nu se straduiesc sa ridice vreo intrebare sau o leapsa...nimic...iar pe educatie public general stau mai rau ca TVR-ul !).
  10. Francezii sunt lenesi, sunt in week-end, in vacanta de vara, etc.
  11. Natunile Unite condamna terorismul.
  12. Bulgarii sunt pe acelasi nivel de competenta si au aceeasi gargauni in cap ca romanii, dar ca par o idee mai apropiati ca mentalitate de Rusia. Vad ca expertii lor pe securitate sunt chiar mai vizibil din "vechea generatie" decat in Romania, dar sunt aia mai putin competentii din aceasta veche generatie; probabil ca aia mai competentii sunt deja la pensie pe Coasta de Azur.

  NU am verificat blogurile obisnuite americane. Mi-e lene, plus ca probabil ca nu-i intereseaza prea tare deoarece e o chestie deja catalogata ca o chestie domestica neexploatabila din punctul de vedere al politicii interne SUA...Norway who ?

  De asemenea nu am verificat Asia si Oceania. Habr nu am daca exista bloguri in Africa sau Antarctica.

  Al-Jazeera mi se pare in acest moment cel mai util (in sens informativ concret) site international (nu ofera decat usoare intepaturi politice usor descifrabile, e util si pentru a tine turcii in priza re. kurzii). BBC-ul mi se pare mai misto pe analiza-comentariu. CNN-ul poate fi desconsiderat aproape in mod total, poate fi privit doar ca entertainment si/sau sursa de suport umanitar pentru popoarele mai greu incercate (din Africa mai ales, sau daca se intampla pe undeva vreun dezastru international); este mai bun in sens informativ doar poate pe America Latina.

  Ce zic turcii nu am fost curios sa aflu. Sper ca urmeaza linia NATO si sa nu se supere pe Al-Jazeera prea mult.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Blegoo on July 23rd, 2011 3:10 am

  Chiar cred că faci bine că ne ții la curent, de la fața locului.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. roamsk on July 23rd, 2011 10:10 am

  Trebuie sa corectez ceva: a fost Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Dl. Nils Daniel Carld Bildt, care a spus "azi suntem toti Norvegieni", nu Regatul Danemarcei. Regatul Danemarcei doar a arborat steagul Norvegiei, si, lucru extrem de apreciat de mine, ne-a oferit relativ devreme, prin presa scrisa accesibila on-line, informatiile detaliate folositoare si clarificatoare de care aveam nevoie.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Bildt

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. roamsk on July 23rd, 2011 11:04 am

  84 de morti raportati in acest moment.
  Criminalul care a fost arestat mai devreme, un barbat de 32 de ani, se descrie el insusi, cf. NRK (TV norvegiana), ca un ideolog radical de extrema-dreapta, care este impotriva Islamismului si...tocmai impotriva "multiculturalismului", cu ganduri organizate (adica nu e dezorganizat), care pare sa fi planuit atacul in ceva timp, si nu a dat warning-uri de gen scrisori de amenintare sau site de Internet "inflamator", si va fi pus sub acuzare sub o lege existenta care contine cuvantul "terorism".

  Mesajul de azi din mass-media este ca "Norvegia nu va mai fi la fel", adica ca se va schimba.

  Doresc sa adaug ca recente cercetari de neurostiinta au aratat ca stresul afecteaza capacitatea de invatare in sens pozitiv la indivizii care sunt sensibili la pedepse (punishment-stick), si in sens negativ la cei care raspund mai bine la laude (reward-carrot), daca m-am priceput eu sa inteleg ce vrea sa zica articolul asta http://scan.oxfordjournals.org.....dbb388e5c8

  (Pot anunta ca in cazul meu personal merge si cu batul si cu morcovul, deoarece mie imi place sa invat orice ar fi, desi prefer sa invat de la oameni simpatici mie, pe care ii las, in mod indulgent, si sa ma biciuiasca, si sa-mi ofere si cadouri...bijuteriile continand safire si platina ramanand in continuare cadourile preferate de mine, insa nu zic nu, in acest moment, si la tablouri de genul peisajelor pictate de Ion Luchian si John Constable, sau diverselor portrete pictate de Nicolae Tonitza si Thomas Gainsborough...am zis in acest moment, deoarece eu la aceste portrete m-am uitat ca sa ma destresez azi dimineata...poate ca o sa le placa si altor temporar stresati din zona Scandinavia):

  http://t2.gstatic.com/images?q.....0Cpd_bMFwA

  http://t0.gstatic.com/images?q.....APHboaElxQ

  http://art-zone.ro/picturi/mar.....onitza.jpg

  http://t2.gstatic.com/images?q.....PWUWUoJxc1

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 7. roamsk on July 23rd, 2011 11:12 am

  84 de morti raportati in acest moment.
  Criminalul care a fost arestat mai devreme, un barbat de 32 de ani, se descrie el insusi, cf. NRK (TV norvegiana), ca un ideolog radical de extrema-dreapta, care este impotriva Islamismului si...tocmai impotriva \"multiculturalismului\", cu ganduri organizate (adica nu e dezorganizat), care pare sa fi planuit atacul in ceva timp, si nu a dat warning-uri de gen scrisori de amenintare sau site de Internet \"inflamator\", si va fi pus sub acuzare sub o lege existenta care contine cuvantul \"terorism\".

  Mesajul de azi din mass-media este ca \"Norvegia nu va mai fi la fel\", adica ca se va schimba.

  Doresc sa adaug ca recente cercetari de neurostiinta au aratat ca stresul afecteaza capacitatea de invatare in sens pozitiv la indivizii care sunt sensibili la pedepse (punishment-stick), si in sens negativ la cei care raspund mai bine la laude (reward-carrot), daca m-am priceput eu sa inteleg ce vrea sa zica articolul asta http://scan.oxfordjournals.org.....dbb388e5c8

  (Pot anunta ca in cazul meu personal merge si cu batul si cu morcovul, deoarece mie imi place sa invat orice ar fi, desi prefer sa invat de la oameni simpatici mie, pe care ii las, in mod indulgent, si sa ma biciuiasca, si sa-mi ofere si cadouri...bijuteriile continand safire si platina ramanand in continuare cadourile preferate de mine, insa nu zic nu, in acest moment, si la tablouri de genul peisajelor pictate de Ion Luchian si John Constable, sau diverselor portrete pictate de Nicolae Tonitza si Thomas Gainsborough...am zis in acest moment, deoarece eu la aceste portrete m-am uitat ca sa ma destresez azi dimineata...poate ca o sa le placa si altor temporar stresati din zona Scandinavia):

  http://t2.gstatic.com/images?q.....0Cpd_bMFwA

  http://t0.gstatic.com/images?q.....APHboaElxQ

  http://art-zone.ro/picturi/mar.....onitza.jpg

  http://t2.gstatic.com/images?q.....PWUWUoJxc1

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 8. roamsk on July 23rd, 2011 11:13 am

  84 de morti raportati in acest moment.
  Criminalul care a fost arestat mai devreme, un barbat de 32 de ani, se descrie el insusi, cf. NRK (TV norvegiana), ca un ideolog radical de extrema-dreapta, care este impotriva Islamismului si...tocmai impotriva \"multiculturalismului\", cu ganduri organizate (adica nu e dezorganizat), care pare sa fi planuit atacul in ceva timp, si nu a dat warning-uri de gen scrisori de amenintare sau site de Internet \"inflamator\", si va fi pus sub acuzare sub o lege existenta care contine cuvantul \"terorism\".

  Mesajul de azi din mass-media este ca \"Norvegia nu va mai fi la fel\", adica ca se va schimba.

  Doresc sa adaug ca recente cercetari de neurostiinta au aratat ca stresul afecteaza capacitatea de invatare in sens pozitiv la indivizii care sunt sensibili la pedepse (punishment-stick), si in sens negativ la cei care raspund mai bine la laude (reward-carrot), daca m-am priceput eu sa inteleg ce vrea sa zica articolul asta http://scan.oxfordjournals.org.....dbb388e5c8

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 9. sa ne prezentam - Imedcaffe on July 23rd, 2011 2:41 pm

  [...] (23 July 2011 - 01:12 AM) Doctoru' nostru favorit comenteză de la fața locului: http://www.blegoo.co...07/22/norvegia/ [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 10. Lebăda on July 23rd, 2011 5:33 pm

  ca bine au mai zis baietii astia:
  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 11. roamsk on July 25th, 2011 2:26 am

  Mi-a placut ce a zis Papa Benedict XVI, despre care am inceput sa am o parere din ce in ce mai buna ca diplomat activ vs. cel de stil oarecum mai pasiv cum mi se paruse ca fusese predecesorul sau (despre care totusi doresc sa mentionez ca bunica mea a avut o parere buna, caracterizandu-l ca un "om bun" atunci cand a murit):

  http://www.cnsnews.com/news/ar.....orever-way

  Disclaimer: in familia noastra, din cate stiu eu, nu exista credinciosi sau practicanti ai religiei catolice, insa eu, desi nu recomand politica de stil italian ca model pentru politicienii din Romania, apreciez diplomatia de stil italian o idee mai mult decata cea de stil suedez, (desi este extraordinar de greu de invatat si, prin urmare, nu il faultez din cauza aceasta pe Dl. Teodor Baconschi ca nu s-a prins mai nimic de el din fostele sale studii/experiente la Vatican); de asemenea, just in case, deoarece ma aflu in Norvegia, repet ca eu sunt un strain observator pasnic si ne-prozelitist, "I come in peace", va rog sa cititi tot ce scriu eu pe net in mod critic si cu "un grain of salt", si rog autoritatile vigilent sensibilizate din jur sa nu ma dea afara din Norvegia doar pt. ca arat eu din cand in cand (in scris, sub semnatura mea) simpatii fata de Vatican si fata de religia iudaica.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 12. vlad on July 25th, 2011 2:29 pm

  Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 13. Liliacu on July 26th, 2011 1:44 am

  @roamsk: si ce repercusiuni crezi tu ca o sa aiba acest atentat asupra Norvegiei (in afara de intarirea securitatii in diverse institutii)? da, ai mai citat la un moment dat : "Norvegia nu va mai fi la fel"... adica? ceva mai concret?
  Daca ai mai raspuns undeva la aceste intrebari, da-mi link.. sorry, daca mi-a scapat!

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 14. roamsk on July 26th, 2011 4:12 am

  @Liliacul: Nu eu am zis asta cum ca "Norvegia nu va mai fi la fel", ci unii comentatori jurnalistici norvegieni, si primul ministru norvegian ! (Am scris ca "mesajul din mass media este asta".)
  Eu personal cred ca Norvegia va ramane la fel, dar ce cred eu nu ma pricep cum sa argumentez, e mai mult la nivel de "gut feeling" si impresie personala asa prin imersiune in societatea de aici, inclusiv oameni, mass-media, limba, istoria recenta contemporana, etc.

  P.S. Sa stii ca mi-a facut placere sa raspund la intrebarile tale pe blogul meu, alea despre ce sper si despre ce mi-e teama...dar nu stiu daca si tie o sa-ti faca placere raspunsurile mele cam infantile !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 15. roamsk on July 26th, 2011 4:20 am

  Eu cel mai mult mi-as dori o comentatoare gen Nancy Grace aici la TV Norvegian comentand aspectele juridice ale procesului la care va fi supus criminalul ala mass-murderer terorist...dar din pacate asa ceva nu este posibil in mod cat se poate de practic si de realist.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Grace

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 16. roamsk on July 29th, 2011 1:41 am

  Eu ieri, abia dupa 6 zile de la tragedia din 22 iulie din Norvegia, am putut avea lacrimi in ochi si am putut comunica mai pe larg pe doua bloguri in lb. norvegiana (unul al unui scriitor si altul al unui fotograf). Eu le-am povestit povestea baladei romanesti Miorita, le-am dat link si la stadiile doliului descrise de psihiatrul american Elizabeth Kubler-Ross in 1969, si la cantecul ala frumos "Luna in cascade", al lui Titus Constantin, care descrie visul unui brad de a deveni nor sau munte cu "plete carunte", cu izvoare si cu pasari in jur, cu stele "langa tampla"...poporul norvegian inca nu poate plange, este prea devreme pentru ei...sunt inca in primele faza de soc si cativa poate simt ceva manie (anger). Le-am spus ca eu am intalnit oameni care nu au putut plange decat dupa ANI de zile dupa o pierdere mare de tot, si ca doliul dupa un copil care moare nu dispare niciodata...

  http://en.wikipedia.org/wiki/K.....Ross_model

  Mai opinez ca majoritatea norvegienilor se vor refugia, cand vor fi pregatiti sa o faca, in altruismul lor secundar...nu am motive sa ma indoiesc de evolutia asta previzibila a defenselor lor obisnuite...vad deja semnale clare despre asta in jur atat la oameni cat si in anumite zone de presa.

  Domnule...o s-o zic si pe asta, desi nu e nici politically correct si poate nici nu e timpul potrivit sa o zic...dar zau daca primul ministru nu stie sa vorbesca la public decat pe limba lui politica...asta denota o oarecare rigiditate in gandire, nu stiu cat este defensa obisnuita si cu totul normala in fata unei adevarate tragedii nationale, (adevarat atac terorist de altfel, cum a si fost definit din punct de vedere legal inca de la inceput si eu nu contest acest termen in acceptia lui legala curenta din Norvegia, care mi se pare clar si logic definita din punct de vedere legal), si cat tine de propria lui personalitate, si cat tine de specificul cultural-politic norvegian al partidului domniei sale...nu am studiat inca problema indeajuns...adica nu am inceput inca sa ma uit indeaproape la personalitatile de aici, nici la istoria contemporana a partidelor din Norvegia...am facut-o mai mult asa aproape fara sa vreau, acum in situatie de criza, pt. ca dansul e cel care a comentat de cateva ori in public despre tragedie, cum era si normal. Mai vedem.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 17. roamsk on July 29th, 2011 1:44 am

  Aoleu ! Iar mi-a disparut comentariul in neant ! Poate o fi la spam sau la moderare pe undeva...daca nu apare peste ceva timp, o sa revin, ca n-am uitat ce voiam sa zic ! (si era, zic eu, macar pe 1/3 interesant, si 1/5 educativ, ca avea un link de wikipedia !)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 18. Rudolph Aspirant on July 29th, 2011 2:26 pm

  E OK acum. (Mi-a aparut comentariul...e ala lung inainte de "Aoleu !")

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 19. Rudolph Aspirant on July 29th, 2011 2:32 pm

  Doar ca sa mai clarific inca o data, tot eu sunt, adica: Eugen Craciun, alias uneori pen-name Rudolph Aspirant, alias uneori Internet ID "roamsk". Si am mai multe bloguri, dar nici unul nu este deosebit de interesant, deoarece eu nu prea am inspiratie "spontana", si imi vine uneori inspiratie sa zic ceva doar daca ma intreaba cineva ceva, sau daca mi se pare ca m-a intrebat ceva, sau daca imi creste mie nivelul de anxietate in legatura cu vreun post al cuiva, si atunci imi dau si eu cu parerea, ca sa scap de anxietate.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 20. Lebăda on July 30th, 2011 3:21 pm

  @Rudolph Aspirant: lungimea posturilor e direct proportionala cu anxietatea?! sau nu are legatura una cu cealalta?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 21. roamsk on July 31st, 2011 3:15 pm

  @Lebada: nu stiu, nu m-am gandit la asta. Poate ca este asa. Poate ca in legatura cu anumite lucruri vreau sa zic mai multe sau chiar am mai multe de zis. Tot ce stiu este ca nu am talent la a ma exprima concis in scris. Stiu asta inca din liceu, cand eu scraim teze la lb. romana pe pagini si pagini si de obicei luam 8, si aveam o colega care scria cel mult o pagina si jumatate si MEREU lua 10 ! Am citit eu o data o analiza literara a ei despre un roman...nu mai stiu de cine era, parca Cezar Petrescu...si pe cand eu baiguisem pe 5 pagini despre biografia scriitorului, si despre subiectul romanului, ea daduse gata biografia intr-o singura fraza cu cateva epitete maiestrit de precis alese, prezentase subiectul romanului in vreo 2-3 fraze, si mai scrisese si despre stilul autorului ceva in mod la fel de expert intr-o singura fraza, si GATA...a luat 10 +, si i-a mai si scris profesoara acolo ceva de genul: Bravo ! Ca de obicei, excelent ! Mie mi-a dat 8 + si mi-a scris ceva de genul "prea multe detalii fara legatura cu tema propusa si acorda mai multa atentie la ICI (introducere, cuprins, incheiere) si la despartirea corecta in paragrafe pe idei" ! Eu atunci chiar am rugat-o pe colega respectiva sa imi arate lucrarea ei, si cand am citit-o cu ochii mei, mi-am dat seama IMEDIAT ca oricat as incerca NICIODATA nu voi reusi sa ma exprim asa ca ea, si tot atunci am renuntat si la ideea de a mai scrie vreodata ceva legat de literatura, am si eliminat definit ideea de a lucra vreodata in invatamant (ca era clar ca oricat de mult mi-a placut mie sa ma joc de-a scoala cu animalele mele preferate cand eram mic, in real life NU voi avea in mod realist sansa sa dau peste multi elevi ca acea colega a mea, si ce rost avea sa ma chinuiesc eu cu oameni mediocri ca mine asa aiurea-n tramvai deoarece, ORICAT te-ai stradui si cat de dedicat ai fi, nu ai nici o sansa sa ii inveti ceva util care sa le foloseasca la IMBUNATATIREA datelor personale cu care s-au nascut); totodata mi s-a sadit mai adanc, cu aceeasi ocazie, in creier si samanta ideii ca unii oameni se nasc si talentati si creativi, iar altii trebuie sa se resemneze la faptul ca nu vor avea niciodata imaginatie sau abilitate de a avansa vreo idee NOUA si UTILA vreodata; cred ca tot atunci mi-am definitivat si ideea de "utilitarism hedonist" cu care m-am consolat de atunci de cate ori eram dezamagit pe mine sau din cauza altcuiva. Iar pentru ca acea colega a mea imi marturisise o data ca avea chiar niste probleme de sanatate si chiar am plecat o data de la liceu impreuna cu ea sa o ajut sa ajunga acasa ca ii era rau si ma dusesem cu ea la cabinetul medical si soar medicala i-a spus sa plece acasa si m-a rugat pe mine sa o acompaniez...cred ca atunci m-am hotarat si mai tare sa dau la medicina.

  De fapt prima oara cand am devenit interesat sa dau la medicina aveam vreo 12 ani si citisem niste carti despre niste surori medicale si doctori; la 13 ani am avut "chemarea", despre care nu indrasnisem sa spun la nimeni ca mi s-a parut o chestie ciudata pana si mie...m-am trezit efectiv intr-o buna dimineata cuprins asa de un fel de sentiment de bucurie cam neasteptat, (deoarece zilele alea eram cam plictisit), si am avut efectiv un fel de "revelatie" ca singurul mod in care eu voi fi util la ceva pe lumea asta ar fi ca intr-adevar sa devin doctor...dar mi s-a parut asa un sentiment foarte ciudat, asa ca o hotarare insotita de o mare bucurie, mi s-a parut la granita anormalului, ca nu mai avusesem eu chestii din astea asa decisive si clare, sau survenite brusc ca un fel de "traznet din cer"...am avut cel mult confirmari ale unor presimtiri mai timpurii...asa ca nu am mai povestit despre asta nimanui niciodata...acum cred ca era poate legat si de faptul ca citisem si Citadela lui Cronin in aceeasi perioada; pe urma, pe la 14 ani mi-a spus o doctorita oftalmologa la care ma dusesem in vizita si care avusese acolo pe cand eram eu acolo o urgenta cu o fetita care isi bagase ardei iute in ochi: "hai dl. doctor, ajuta-ma sa o tin pe fetita ca sa ii spal ochii sa nu mai planga", si cand mi-a zis asa, "dl. doctor", am luat-o ca o confirmare a "chemarii" mele de mai devreme...daca si altii imi ziceau asa inseamna ca or avea si ei sperante de la mine ca as putea chiar sa devin si eu util la ceva ! Pe urma la liceu am avut note mici de tot initial la fizica si tot destul de mediocre la biologie, si devenisem sigur ca NU sunt indeajuns de destept ca sa devin eu medic, si ca numai oamenii cu note mult mai mari decat mine si despre care profesorii aveau in mod constant o parere buna aveau DREPTUL sa dea la Medicina. Plus ca nu indrazneam sa le spun la parinti sau sa ma sfatuiesc cu ei, ca eram deja sigur ca ma vor descuraja...de fapt, mai fac o marturisire aici, cred ca in premiera...eu am dat la ASE, la cibernetica, am invatat aproape un an acolo, (chiar am luat note mari, desi nu stiam NIMIC despre cibernetica sau informatica in general, si nici nu am retinut NIMIC de atunci), si abia pe urma am dat la Medicina...a fost si asta o drama... ca modul in care am indraznit sa le spun parintilor a fost foarte teatral...le-am zis efectiv ca eu o sa mor daca raman la ASE in continuare (ce isteric !)...si tata chiar s-a speriat si mama era gata gata sa inceapa sa planga...pe urma m-am simtit vinovat din cauza asta ANI de zile...si acum ma simt vinovat ce le-am facut ! Saracii parinti nu au mai indraznit sa mi se opuna de atunci...chiar tata mi-a zis in clar de mai multe ori de atunci: "mereu o sa te lasam sa faci ce vrei tu", "noi suntem alaturi de tine"...de cate ori imi spune asta ma simt vinovat ca i-am manipulat in halul ala ! Niciodata nu cred ca am manipulat pe cineva vreodata in halul asta. Numai cu ei saracii am indraznit sa fiu atunci isteric si total patologic pe fata in toata viata mea...chiar m-am gandit de atunci la chestia asta si mi-am dat seama ca intr-un fel asta s-a intamplat deoarece ei NU au fost deloc suparati sau surprinsi in mod deosebit de semnificativ re. homosexualitate...pe care evident ca o observasera la mine chiar inainte sa mi-o confirm eu insumi ! (ei se consolasera deja de mult in timp ce eu inca imi faceam probleme...!)...asa ca nu am avut de loc dramele obisnuite in familie in legatura cu asta si poate ca eram oarecum DEZAMAGIT pe ei ca PREA fusesera TOLERANTI si intelegatori...si m-am decis sa-i pedepsesc cu CARIERA, daca cu viata personala nu am reusit sa-i pedepsesc indeajuns ! Si pe urma m-am pus cu burta pe carte vreo 3 luni si am intrat al 3-lea din coada si pe urma chiar ca mi-a placut la Medicina !)

  @Blegoo: acum, dupa ce a reiesit ca asasinul terorist din Norvegia avea manuscrise lungi si ciudate despre ideile sale delirante, m-am speriat ca daca imi citeste cineva blogurile cu posturi lungi o sa zica ca oi fi si eu vreun rauvoitor, mai ales ca mi-am exprimat in public niste opinii politice despre formarea unui nou partid, PCRB (partidul clasic romantic banal), si m-am decis sa spun tot despre mine in mod organizat, sa fie cat mai clar ca eu SUSTIN democratia si dezbaterile democratice, exact asa cum ne-a sfatuit dl. prim ministru Jens Stoltenberg; am inceput deci sa imi scriu autobiografia autocritica direct in limba norvegiana aici: http://nilsolavii.blogg.no/131.....e_sel.html

  Si daca initialele PCRB par prea controversiale, pot sa schimb initialele partidului, si sa ii modific si ideologia, ca sa fie cat mai INCLUSIV si cat mai ECHILIBRAT DEMOCRATIC posibil: PELE= partidul egoistilor libertarieni egalitaristi (libertarienii fiind usor de dreapta si egallitaristii de stanga, iar egoistii fiind centristi, plus PELE fiind si numele unui fotbalist indragit, cat si numele zeitei hawaiiene a vulcanilor...asa includem si populatiile de tip aborigen, si semnalam si presedinteleui SUA ca suntem in continuare prieteni si aliati, si mai semnalam ca intelegem si buna relatie norvegiano-braziliana...eu sunt PRIETEN cu toata lumea si ii inteleg pe toti, de aceea vreau sa ma inteleaga si pe mine cineva...)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9

  http://www.youtube.com/watch?v=8QEmnP48PEc

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pele_(deity)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 22. roamsk on July 31st, 2011 3:17 pm

  @Lebada: LOL ! Tocmai ti-am postat un raspuns RECORD de lung...dar e inca pe undeva la moderare ca avea 4 linkuri html...sper sa il recupereze Blegoo, dar l-am salvat si o sa-l re-postez pe bucati daca asta s-a pierdut !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 23. roamsk on July 31st, 2011 3:20 pm

  LOL ! Tocmai mi-am dat seama ca din greseala nu l-am salvat...dar nu-i nimic ca retin ideile principale. Eu, prevazator din fire, am inceput deja sa imi scriu in mod mai organizat autobiografia autocritica direct in limba norvegiana aici http://nilsolavii.blogg.no/131.....e_sel.html
  ...si raspunsul se va afla probabil acolo la un moment dat !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 24. roamsk on July 31st, 2011 3:25 pm

  Oricum, raspounsul ala f. lung continea si referiri la drumul deciziilor mele despre cariera, cat si semnale de prietenie si intelegere adresate atat Regatului Norvegiei cat si SUA (inclusiv acum si clasa politica)...m-am simtit obligat sa scriu despre toate deoarece am fost mai atent decat de obicei in legatura cu oameni reali de pe scena politica romano-americano-scandinava in ultima vreme, si am mai si declarat in public ca vreau sa-mi fac si eu partid politic...drept care doresc sa inteleaga toti ca eu sunt un FRIENDLY ALIEN, nu din alalalt.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 25. roamsk on July 31st, 2011 3:29 pm

  Nu mai zic ca faceam cel putin 2 marturisiri publice in premiera despre viata mea personala, ca sa fie SI mai clar de unde si pana unde TOCMAI din cauza tendintei mele de a scrie raspunsuri LUNGI si fara paragrafe am luat eu anumite decizii in viata, atat pe ideologie, cat si pe relatiile cu alti oameni importanti din viatat mea, sau cu cei cu care am de a face in mod profesional, cat si in legatura cu cariera mea !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 26. roamsk on July 31st, 2011 3:33 pm

  Apreciez TRANSPARENTA si TOTAL DISCLOSURE ! Apreciez totodata invitatia la MAI multa democratie si dezbatere democratica avansata de dl. Jens Stoltenberg, primul ministru al Regatului Norvegiei...chiar daca inteleg ca dansul nu mi se adresa mie in mod particular, ci societatii norvegiene, fata de care eu personal, in ciuda unor legaturi profesionale si de afaceri, ma consider inca turist-observator, NU participant activ.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 27. Lebăda on July 31st, 2011 9:56 pm

  @roamsk: vad ca a aparut postul ala lung. Constat ca poti si mai mult (=lung) decat de obicei! Trebuie sa recunosc ca m-a bufnit rasul cand am vazut ca nu se mai termina (ma gandeam la fețele celorlalti cititori). :) )))
  Inainte sa ma apuc sa-l citesc mi-am facut o cana maareee de cafea (ca sigur ma deshidratam la cat dura ca sa-l citesc), apoi m-am pus pe el.
  Eu, sincer, ma regasesc in descrierea colegei tale (cu mentiunea ca nu luam MEREU 10), dar comentarii lungi n-am reusit sa fac niciodata. Incerc acum sa mai invat cate ceva de la tine (din posturile de pe blogul tau si nu numai) dar nu se prinde nimic!! :( (
  Eu on-topic n-am ce sa zic acum decat: scuze Blegoo ca sunt off-topic!

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 28. Eugen Craciun (roamsk) on August 1st, 2011 1:08 pm

  @lebada: cred ca asta e important de mentionat: eu, desi ma jucam de-a scoala cu animalutele alea cand eram mic si m-a batut gandul o clipa sa ma fac invatator sau profesor (de cel mult scoala generala), mi-am dat seama chiar devreme ca nu aveam nici un talent; de aia evit din toate rasputerile, in mod cat mai SERIOS, sa dau vreodata impresia ca eu as avea ceva educativ de comunicat la cineva, sau ca ar putea invata cineva de la mine.

  Plus ca nu am impresia ca tie ti se potrivesc temele mele de tip Steaua vs. Dinamo Bucuresti. Eu sincer cred ca tie ti-ar place mai mult temele de tip Galatasaray-Dinamo Yerevan, ca sunt si romantice, exista si filme artistice, sunt si educativ-informativ istorice, au si drama si comedie, sunt MULT mai reale decat alelalte, care sunt doar asa ca un ghem aiurea pe care il tot paseaza unii de l altii cu piciorul, dar nu sta nimeni sa il descalceasca si sa il faca frumos si strans la loc. (Eu fac chestii din astea uneori, nu din interes deosebit, ci mai mult din compulsivitate, si din cauza ca eu aici nu lucrez efectiv decat vreo 2,5 ore din alea 7,5 care sunt obligatorii. O consider doar o faza...pana ma plictisesc si de asta...am mai avut eu faze din astea si o sa mai am. Absolut nimeni nu TREBUIE sa depuna nici cel mai mic dram de investitie de incredere/TRUST in mine, ca eu nu ma tin niciodata de cuvant in ceea ce priveste viata personala...niciodata...iar la serviciu ma tin de cuvant doar fata de aiai care temporar conteaza.)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 29. Eugen Craciun (roamsk) on August 1st, 2011 1:09 pm

  Recunosc ca facut o mare exceptie ieri, (de fapt, azi mai devreme), cand, pe blogul lui de_ce, m-am adresat d-nilor Plesu, Geoana, Roman, si Tariceanu, cu apelativul de "elevi", insa avea legatura cu disperarea care ma cuprinsese ieri ca e jale pe MAE si ma simtisem obligat sa dau acolo o mica tema de facut angajatilor de la MAE, pana cand oi fi eu in stare si cu chef sa ma fac educator de grupa mica si mijlocie a gradinitei MAE, si voiam totodata sa ii evidentiez pe acesti fosti ministri MAE post 1989, ca sa nu se sperie sau sa se supere cumva vreunul din ei gandindu-se ca eu nu le-am remarcat eforturile cat de cat constiincioase pe timpul cat au tinut acele posturi.

  Am considerat ca este etic sa folosesc acest apelativ pt. dansii, ei totusi trecand de grupa mare de gradinita, deci nu lor o sa ma adresez in continuare cand m-oi apuca si de "rezolvarea" problemei eterne MAE...ca vad ca e problema cam de cand a iesit la pensie dl. Stefan Andrei, daca nu ma insel cumva...ca eram cam mic pe vremea aia...cel mult asta tin eu minte din discutii diverse intre diversi adulti la diverse cozi de alimente la care am tras si eu cu urechea cand eram mic si parca erau unii suparati pe tovarasul Totu, si in acelasi timp altii parca o admirau, dar o si barfeau pe d-na Violeta Andrei.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 30. Eugen Craciun (roamsk) on August 1st, 2011 1:16 pm

  Uite aici am comentat eu pe blogul lui de_ce despre MAE, la inceput in gluma, dar pe urma chiar m-am enervat, ca am recunoscut ca am sentimente deosebite fata de MAE, si ca de aia vreau sa functioneze bine si cat poate el de competent, ca stiu eu ca poate, si stiu eu ca unii acolo chiar vor sa faca ceva util, nu multi, in mod realist, nici macar acum, in 2011, din pacate, dar asta nu e asa de deosebit si de alte companii de stat, dar asta e totusi si ar trebui sa fie totusi o companie de stat mai deosebita:

  http://deceblog.net/2011/07/timisoara-voastra/

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 31. Blegoo on August 2nd, 2011 11:18 pm

  Mișto când ești în străinătate... iei la perpulis pe cine vrei, când vrei, cum vrei... corect?
  Radio Roamsk Liberă... să moară pichi dacă nu!
  Secrete dîn spatele cotețului, ca să nu zic altfel.
  Uauuu... vă zic ce am auzit la coadă la lapte... când eram mic.

  Roamsk:
  Anu'... e 2011!

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 32. krossfire on August 7th, 2011 8:05 am

  Pacat ca n-ai continuat pe filiera Brevik (care macelarea oameni cu Lux Aeterna in urechi), dar vad ca l-a analizat roamsk in comentarii.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 33. Paporniţa cu muzici (1) | Ţara vorbelor în vânt on August 8th, 2011 2:04 pm

  [...] nu ar fi rău să aruncaţi o privire şi la ei: optzecea, alandala, wander-world, blegoo, [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 34. Învață de la toate! « lebada on September 25th, 2011 11:48 am

  [...] zicea aici asa: “mi-am dat seama chiar devreme ca nu aveam nici un talent; de aia evit din toate [...]

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 35. Rudolph Aspirant on November 29th, 2011 3:42 pm

  Update: teroristul norvegian psihopat ucigas in masa cu premeditare a fost gasit "insane", (nesanatos mintal, cu maladie psihiatrica), si diagnosticat cu schizofrenie paranoida.

  Deoarece in Norvegia cea utopist de blanda NU exista notiunea de "guilty but mentally ill", si se considera in mod oarecum lax, dupa parerea mea, ca un individ care sufera de maladie mentala si actioneaza in mod criminal in stare de psihoza, (rupere de realitate), automat ca nu avand simt de discernamant, (fara sa intrebe daca totusi avea destul simt capacitativ de discernamant ca sa recunoasca "binele" de "rau", si, mai ales, sa planifice si sa puna in acest caz in executie un plan elaborat si premeditat in mod cat se poate de organizat), si, totodata NU exista nici spitale psihiatrice de tip forensic in care pot fi inchisi prin sentinta de curte judecatoareasca anumiti oameni care au fost dovediti a fi infaptuit crime in mod organizat si poate si stiau totusi diferenta dintre bine si rau, chiar daca sufereau de vreo maladie psihiatrica, acest criminal psihopatic NU va putea fi incarcerat intr-o inchisoare, ci, cel mult, va putea fi indrumat pentru a petrece un timp oarecare intr-un spital psihiatric cu nivel de securitate mai mare, posibil, teoretic, si tot restul vietii, insa soarta lui NU va depinde in mod direct de sistemul criminal-penal, nici de un sistem psihiatric forensic inexistent, ci de sistemul de tratament psihiatric obisnuit, desi, desigur, in vreo sectie specific desemnata de "securitate"...pt. care probabil vor construi o vila sau o cabana special pentru acest criminal, desigur, cu acces la TV plasma, camera singur, de cel putin o gramada de metri patrati, baie desigur proprie cu toate facilitatile uzuale de nivel minim hotel 3 stele, si, teoretic posibil, desi nu probabil, deoarece ii pot fi legal interzise aceste drepturi, desi pe termen limitat, cu nevoie de reevaluare periodica, si telefon celular si acces la Internet.

  Din punctul meu de vedere, desi realist stiu ca o sa-l tina inchis cat mai mult timp si posibil pe viata, totusi nu pot sa comentez decat: Of Doamne, Aoleu, Doamne, mare-i gradina Ta, sunt cam suparat pe acest fel de atitudine care mie personal mi se pare cam laxa si usor ne-in pas cu vremea a societatii norvegiene, (ori prea cu 40 de ani in urma, ori posibil cu 40 de ani inaintea tuturor), dar orice faci, apara copii lumii si poporul norvegian, multumesc.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 36. Blegoo on November 29th, 2011 4:00 pm

  Rudolph... "EVIL" e ceva real, existent.
  Nu se poate explica, nu se poate drege... ori vindeca.
  Rușii au atitudinea cea mai pragmatică - vezi filmul "Citizen X".

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 37. Rudolph Aspirant on November 29th, 2011 7:50 pm

  Am aflat ca exista o posibilitate tehnica astfel incat Cometetul de Medicina Legala poate, in mod teoretic sa respinga concluzia celor 2 experti (nu stiu daca sunt psihiatri sau psihologi, sau unul din fiecare, ca nu s-a spus) care l-au evaluat pe criminal timp total de evaluare 36 de ore, si vom afla pana in Craciun ce va decide acest comitet.

  Pana una alta reactia este majoritar "surprinsa" din partea expertilor juridici, care se refera exact la ceea ce m-am referit si eu: capacitatea clara de premeditare, planificare, si executie organizata, care POATE fi mentinuta, desi relativ rar, in cazul unor persoane cu boli psihiatrice severe, mai ales cele care contin sisteme de tip "delusional" organizat (in romaneste NU exista un cuvant bun pt. asta. se cheama delirant, dar exista posibila confuzie cu delirium care este o stare confuzional organica, deci cu totul altceva). De obicei in schizofrenie "delusions" (adica idei total neconforme cu realitatea, de ex. cineva chiar e convins ca e Dumnezeu, sau cineva chiar e convins sa exista niste martieni care i-au implantat un cip sub piele ca sa il monitorizeze), nu sunt sistematizat organizate, desi exista teoretic si posibilitate de "delusions" bizare mai organizate, care suna cat de cat "logic" desi sunt total aiurea, ca de ex. personajul interpretat de Kevin Spacey in K-Pax care spune ca el este un alien din alta planeta ajuns pe Pamant, (in film chiar se lasa posibilitatea sa credem ca ar putea fi adevarat). Mai frecvent, acest tip de "delusions" f. elaborate si f organizate, un adevarat sistem "delusional" se intalnesc in alta boala, nu schizofrenie, ci chiar boala numita "delusional disorder", in care majoritatea pacientilor isi pastreaza o capacitate de functionare relativ inalta, inclusiv capacitate de planificare, capacitati cognitive mai crescute decat de obicei in schizofrenie, nu au episoade halucinatorii, ca adesea in schizofrenie, si sunt in general mult mai organizati. Pentru un diagnostic de schizofrenie de tip paranoid, (in care halucinatiile sunt foarte frecvente), sau de alte feluri, exista anumite criterii ff clare. Eu personal NU am de unde sa stiu daca acel criminal indeplineste aceste criterii.

  Daca pare ca diagnosticul nu este asa de important, trebuie sa se stie, in legatura cu acest caz, din punct de vedere practic, ca majoritatea medicamentelor curent existente pentru tratamentul starilor psihotice (ruperi de contact cu realitatea, care pot surveni in mod intermitent la persoane cu diverse boli mintale, nu numai schizofrenie sau "delusional disorder"), NU este chiar atat de eficace, de fapt aproape de loc TOCMAI pe aceste idei ciudate "delusionale", si el este eficace mai mult impotriva halucinatiilor si fricii de tip paranoid, si mai ajuta si la organizarea procesului de gandire.

  In acest caz, care, din punct de vedere psihiatric are multe elemente neobisnuite, care nu se intalnesc chiar asa in fiecare zi, un eventual tratament intr-un sistem psihiatric are tocmai sansa de a-l face si mai organizat pe acest criminal, dar de a-i lasa ideile ciudate si extremiste "delusionale" in pace, adica el va deveni intr-un fel SI MAI PERICULOS pentru societate. Din acest punct de vedere el va putea, teoretic, al periculozitatii, sa fie tinut intr-un spital sau o sectie psihiatrica de inalta securitate, pe timp fff indelungat, chiar posibil toata viata, desi, desigur, prin legea referitoare la detentia psihiatrica in vigoare, trebuie efectuate reevaluari repetate periodice ca sa se vada daca acel om inca mai indeplineste acest criteriu de periculozitate, sau alt criteriu legal, din cele existente, pentru a continua sa fie tinut inchis intr-un centru psihiatric.

  amintesc cazul lui John Hinckley care a incercat sa il asasineze pe Pres. Ronald Reagan, care, in mod oarecum necaracteristic pentru statistica de "not guilty by reason of insanity" din SUA, (unde acest verdict se acorda fff rar), a fost totusi gasit astfel, si a fost dus la spitalul St. Elizabeth de langa Washington, DC, dupa ceva ani, mai recent, el parca incepand sa obtina niste privilegii, insa nu eliberare, care ii este teoretic legal accesibila si el a cerut-o de cateva ori.

  In mass-media norvegiana, reactia generala este de stupoare si surpriza. In mod oarecum necaracteristic NU au aparut inca experti forensici psihiatri sau psihologi care sa comenteze ceva. Am impresia ca le e oarecum jena sau teama, plus ca probabil doresc sa se comporte, aici, in Norvegia, exact "ca la carte", si sa nu isi dea cu opinia in mod speculativ, nici macar la nivel teoretic, daca nu au fost direct implicati ei in acest caz, nu au evaluat raportul forensic, etc.

  Raportul psihiatric sau psihologic forensic nu a fost inca integral dat publicitatii in acest moment. NU stiu cum e cu FOIA (Freedom of Information Act) in Norvegia. Mie mi se pare ciudat ca pana acum s-au dat publicitatii o gramada de "leaks" referitor la acest caz care poate ca nici nu trebuiau sa iasa la iveala, de ex. portiuni de conversatii ale criminalului cu politisti, sau ce a mai zis el in detentie din cand in cand, insa documente legale eu nu am prea vazut, doar comunicate de presa din partea curtii. In plus, acum ca acest crominal este considerat "insane", din momentul in care el va deveni pacient in sistemul psihiatric, accesul la documentele legate de el va fi si mai secret, datorita dreptului la privacy si a secretului profesional.

  Mie personal acesta mi se pare o situati cruda pentru familiile victimelor, si pentru supravietuitorii masacrului, care, si ei, au avut astazi o reactie de stupoare amestecata cu spaima. Parerea mea este ca ar fi trebuit sa fie clarificate macar un pic lucrurile pentru ei, asa cam la nivelul simplu pe care am incercat sa il fac eu, total neexpert aici, dar totusi venind in Norvegia din partea unui expert reputabil independent, care sa linisteasca putin familiile victimelor si supravietuitorii aflati astazi din nou in soc.

  Dupa parerea mea, mass-media norvegiana, care de obicei este ff organizat inalt competenta, si se conduce dupa niste standarde etice deosebit de inalte, a fost efectiv nepregatita pentru a adresa acest caz care a fost cu totul si cu totul neasteptat pentru norvegieni din punctul lor de vedere.

  ============

  re. Evil: stiu, am citit, si dupa Oklahoma city bombing din 1995, si dupa Septembrie 2001. Am citit si despre alte cazuri.

  Important, din punctul meu de vedere, dupa parerea mea, este sa adresezi spaima victimelor directe mai intai si intai, (a familiilor celor ucisi, a supravietuitorilor), deorece le-am vazut fetele azi si m-au impresionat.

  Din punct de vedere teoretic ei au acces la servicii de consiliere, dar nu de "consiliere" au traumatizatii nevoie, (multi au si refuzat, de altfel, aceste servicii de consiliere dupa tragedie), ci de clarificare mai intai si mai intai, mai ales daca par ei chiar ei surprinsi. Exista un posibil paradox dureros, care unora le-ar putea trece prin minte, acela care ar spune ca, daca ei au nevoie de consiliere, deci de un fel de tratament formal psihologic sau psihiatric...atunci cu ce se deosebesc ei de criminal, care a fost judecat si el ca avand nevoie tot de tratament psihiatric.

  Este o realitate extraordinar de dureroasa mai ales pentru poporul norvegian, care se lauda cu toleranta, intelegere, si altruism, si totodata efectiv NU are resurse sau outlet-uri pentru a-si manifesta posibilele sentimente de SUPARARE sau de MANIE, care, intr-un asemenea caz sunt si ele normale venind mai ales din partea celor care si-au pierdut copiii. Si aceste sentimente de MANIE si SUPARARE nu mi s-au parut mie prea permisibile in cazul acesta deosebit de tragic. Ceea ce nu e bine tocamai pentru ca va face victimele sa se simta mai rau, sa le fie lor rusine de posibile sentimente de suparare care li se vor parea inadecvate.

  Va fi greu. Va fi greu mai ales pentru multi care nu au credinta in D-zeu, deoarece majoritatea norvegienilor tineri si adulti pana in 40 de ani astazi sunt liber cugetatori. Iar aceasta filozofie, dupa parerea mea, nu te prea ajuta cum sa poti sa faci fata tocmai acestor cazuri de Evil.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 38. Rudolph Aspirant on November 29th, 2011 7:53 pm

  Am mai facut o completare, adresand un pic la sfarsit si notiunea de Evil, desi chiar ca nu ma pricep la asa ceva. Cred ca a intrat la Spam, dar poate ca o poti recupera.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)