Minciuna, ca Virtute

September 9, 2011 · Bagat la Blegisme, Ioropa 

… a devenit una din definițiile Comunității Europene; într-adevăr, a fost recunoscută la cele mai înalte nivele europene… ca fiind “modus operandi”.

Minciuna… actul simplu de a nu spune adevărul… a devenit o virtute în Europa.

“…Deputy Prime Minister and Finance Minister, Evangelos Venizelos, answering journalists’ questions on various reviews and rumors circulated on the Internet alleging that failure of Greece through the weekend, said:

“It is the first time you get this organized wave of “rumors” on alleged failure of Greece. This is a bad game, an organized speculation, which is directed against the euro and the eurozone as a whole.

Basic selection and priority of Greece is the full implementation of the decisions of 21 July and of course the full implementation of obligations arising from agreements with its institutional partners.

This is the clear position of the Greek government that does not take into account any element of political cost…”

Desigur.
…….
Zicala este… că fiecare popor are conducerea pe care o merită.
Dar… cumva… cred că merge și invers: boboru’… mentalitatea lui…se modifică în funcție de conducere.
Ceva gen… “ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”.

Problema e… că putem să schimbăm conducerea relativ repede (ori o schimbă alții, vezi România și mai recent Libia), dar mentalitatea se schimbă mult mai greu.

Mentalitatea europeană o să ia generații ca să se schimbe; așa cum a luat generații ca să ajungă la momentul prezent.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

6 Comentarii to “Minciuna, ca Virtute”

 1. Rudolph Aspirant on September 10th, 2011 12:32 pm

  Te refereai strict la ministrul de finante grec, sau la raspanditorii de zvonuri ?

  Din alte stiri recente din Grecia: http://www.grreporter.info/en/....._work/5054

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Rudolph Aspirant on September 10th, 2011 12:46 pm

  P.S. Iar "batausul profesionist" wannabe Tyler Durden ! Alte bloguri, sau site-uri nu mai urmaresti ?

  Vad ca BBC-ul nu zice nimic special. Ca ei au avut ceva de zis atunci in perioada pre acordului de la 21 iulie. Unde/care sunt zvonurile alea de pe Internet cu care se lupta ministrul de finante grec ? Ca nu gasesc mai nimic.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. Rudolph Aspirant on September 10th, 2011 12:56 pm

  Habar nu am de ce ma lupt sa apar eu reputatia Euro-ului, ca doar nu ma priveste absolut de loc direct ! Cred ca numai asa ca am alunecat in pozitia mea preferata de a tine cu underdog-ul !

  In alta ordine de idei: coroana norvegiana a atins cel mai mare nivel de vreo 16 ani incoace, un nivel NEplanificat de norvegieni, drept care ei acum incearca sa stavileasca entuziasmul investitorilor disperati de frica prabusirii Euro-ului, spunand ca totusi Norvegia nu are astfel de lichiditati care sa sustina in mod real aceasta crestere relativ artificiala...noi suntem mici, plecati de-aici, duceti-va-n Elevetia, nu vrem turisti, nu mai vrem nimic, lasati-ne in pace sa ne facem planificarile noastre cincinale linistiti, etc. !

  http://uk.finance.yahoo.com/ne.....0&.v=1

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Blegoo on September 10th, 2011 3:36 pm

  Rudolph, articolul meu nu e despre zvonuri, ci despre minciuna ridicată la rang de politică guvernamentală... chiar la nivel de politică comunitară europeană.
  Intențiile sunt (și au fost veșnic) onorabile - hai să nu facem panică, alea.
  Eu doar remarc consecințele neintenționate - printre care cinismul și apatia guvernaților, ca reacție la minciunile guvernanților.
  Nu-i ceva nou, ca fenomen, vezi fosta Uniune Sovietică și toate fostele țări din "lagărul socialist".

  Odată ce boboru' percepe că e mințit pe față, mentalitatea se schimbă; fiindcă vorbești de numere mari (ca masă de oameni) - schimbarea e lentă.
  Odată petrecută, schimbarea mentalității e la fel de greu de reversat, dacă nu și mai greu.

  Guvernul Greciei a declarat că n-are nevoie de ajutor... că la ei "economia duduie"... ca după câteva luni să ceară ajutor; guvernul portughez... la fel. Declarațiile sforăitoare emanate de la Bruxelles nu mai conving pe nimeni.
  Norodul... trage concluzia că treaba e mult mai cotoioasă decât se spune.
  Și are și pe ce să se bazeze, nu?
  Pe experiențele trecute, recente ori istorice.

  Chestia cu "un prost se naște la fiecare secundă, deci putem să dăm țeapă la infinit" merge la nivel de individ, nu la nivel de națiuni.

  Relația dintre un popor și guvernul său e diferită. Odată ce națiunea percepe că e regulată-n cur și mai trebuie să și dea bani la asta... instinctul colectiv de autoapărare primează.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Rudolph Aspirant on September 11th, 2011 5:23 am

  Culmea e ca si eu ma gandeam zilele astea la utopismele de alea care o sfarsesc in totalitarism care par a fi promovate in Europa. Zau daca nu dadeam vina pe francezi, pe urma pe liberalii englezi...nu mai stiam pe cine sa dau vina...cred ca pe Bjork (din Islanda) pana la urma ! Inauntrul fiecaruia din noi este probabil un mic totalitar, tiran...nu sunt eu primul care zice asta, si resimtim imediat cand vrea sa ne "conduca" cineva de nas, si ne displace.

  Intr-un jurnal cultural recent un istoric filozof dadea "vina" tocmai pe John Stuart Mill de actiunile teroristului norvegian (adica pe tata liberalilor englezi) ! Adica, in fond, dadea vina pe istorie si pe societate, din nou ! Fara sa spuna un cuvintel despre raspunderea PERSONALA. Dar individualismul nu este promovat in Scandinavia, in Europa ultimilor ani in general.

  Ma gandeam si la instinctele primare, dintre care cel mai tare este cel de supravietuire, si revin iar la Guns, Germs & Steel a lui Jared Diamond, care efectiv descrie istoria ca o competitie brutala si disperata a diverselor populatii pt. resurse. In fond si Europa are nevoie de gaz (de unde dependenta de fosta URSS...nu degeaba glumeam eu mai demult o data re. "impartirea lumii pe sferturi de influenta" pe secolul XXI si ziceam ca s-a "stabilit" deja ca Europa va fi "condusa" de concernul Putin-Benelux !), si de petrol, si de MANCARE, si de tineri care sa munceasca ca sa-i sustina populatia imbatranita. Norvegienii, puritani in fond, sustin economisirea, prudenta, si planificarea COLECTIVA cat mai atenta. Ca personalitate nationala ii aseman din ce in ce mai mult cu "Avarul" lui Moliere in interpretarea lui Louis de Funes !

  Adevarul este ca exista competitie dura pt. supravietuire si resurse la nivelul fiecarui grup social, si asistam probabil la o "ascutire a luptei de clasa" (LOL !) tocmai din cauza de resurse mai scazute, sau spectrul resurselor mai scazute, si a recesiunii economice generale. Normal ca ne putem astepta si la recrudescente de extremism politic. Cu totii devenim mai absolutisti/"totalitaristi" cand ne simtim amenintati.

  Pe de alta parte eu urmaresc acum mai atent situatia de peste ocean, a SUA, destul de atent deoarece, ca sistem politic, SUA mi s-a parut intotdeauna cea mai echilibrata si flexibila, intotdeauna cu mare capacitate de auto-ajustare, repetat observat de-a lungul ultimilor poate cam 100 de ani. Stiu ca economia in SUA nu e extraodinara in acest moment, dar tare m-ar dezamagi, de exemplu, sa capete avant oamenii unui Tea Party.

  Eu insa doresc din toata inima sa ne pastram optimismul, si chiar doresc in mod activ sa promovez SPERANTA, si optimismul in POSIBILITATEA progresului flexibil, mereu optimizabil si echilibrul si rationalitatea in general. Fie la nivel de Europa, fie la nivel de tara. Dar e GREU cand exista atata dezamagire si efectiv teama si paranoia in jur.

  Plus ca, repet, parerea mea este ca mass-media, incl. Internetul, are TENDINTA, chiar daca NU vrea sa o faca in mod malevolent constient, si NU este, bineinteles, ceva "organizat", sa AGRAVEZE totusi, ba chiar sa raspandeasca paranoia, panica, catastrofismul, etc. E mai mult din dorinta de senzationalism, de a capta atentia, de a-si vinde produsele proprii, etc. Advertising-ul in general, (incl. advertising-ul politic), se bazeaza pe aceasta exploatere a instinctelor primare. (Vezi documentarul BBC gasibil pe YouTube, "Century of the Self" despre asta).

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. Rudolph Aspirant on September 11th, 2011 5:54 am

  P.S. Efectiv nu stiu daca SUA are vreun interes national in acest moment sa sustina ideea de Euro, sau daca nu ii pasa. Mai probabil e ca nu ii pasa (din punct de vedere politic), deoarece, in ceea ce priveste Foreign Policy, SUA, copil rasfatat, fie sub administratie republicana fie sub administratie democrata, a tins in GENERAL sa se replieze intern asupra problemelor domestice in perioadele de recesiune economica proprie, cat, mai restrans, ciclic, si in perioadele imediat pre-electorale nationale. Dar bineinteles ca, in zilele noastre economiile fiind interconectate global, nu te poti "izola" mofturos/copilaros doar cu jucariile tale in coltul tau, ca nu te lasa semnalele de alarma venite de ici si de colo din camerele de alaturi, si trebuie sa salti si sa sustii dolarul cat poti ca risti sa nu te mai aleaga presedinte ! E tare greu sa fii presedinte Democrat SUA in perioade de recesiune ! (Mai ales cand ai promovat si tu, chiar sincer si din tot sufletul, SPERANTA ca ideologie proprie sa fii ales prima oara.)

  Ca tendinta pe termen scurt previzibil, eu anticipez ca fiecare tara, incl. din Europa, sa se replieze national...desi sper, totusi ca nu prea mult/extremist nationalist (ideologic)...ca sa-si apere interesele proprii. Este de asemenea probabil, zic eu, ca in viitoarele alegeri care se prefigureaza pe ici si pe colo in diverse tari europeene vestice/nordice si SUA, sa castige teren "dreapta", conservatorismul, (republicanismul in SUA)...la balcani nu ma bag cu prognoze ca nu i-am studiat recent prea in detaliu !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)