Constitutia Europeana

November 20, 2011 · Bagat la America ma-sii!, Blegisme, Ioropa, Romania 

Ori cum s-ar zice… Tratatul de la Lisabona, nu?
Constituția Europeană începe cam așa:
His Majesty The King Of The Belgians…”
Constituția Americană începe cam așa:
We The People Of The United States…”
Clar, în blegismu’ meu, nu sunt singurul care vede o diferență…

Comunitatea Europeană e moartă deja.
Ca de-obicei, românii aleg să se alinieze cu partea pierzătoare.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

8 Comentarii to “Constitutia Europeana”

 1. Rudolph Aspirant on November 21st, 2011 12:58 pm

  Constitutia norvegiana incepe asa:

  Titlul: Constitutia Regatului Norvegiei

  Constitutia Regatului Norvegiei, data/satbilita de catre Adunarea Constitutionala de la Eidsvold pe 17 mai 1814.

  Apoi intra direct in subiect:

  A. Despre forma de stat si religie- 2 paragrafe (primul zice ca e un stat liber, independent, indivizibil si inalienabil, si ca e de tip monarhie cu puteri limitate si ereditare, iar al doilea, introdus mai tarziu e despre libertatea de religie)
  B. Despre puterea regelui si a familiei regale- paragrafele 3-48
  C. Despre cetateni si puterea lor consfintita/garantata de lege- paragrafele 49-85
  D. Despre puterea judiciarului- paragrafele 86-91
  E. Alte decizii obisnuite- par. 92-112.

  Cel mai recent amendament a fost in 20 februarie 2007.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Rudolph Aspirant on November 21st, 2011 1:09 pm

  Constitutia veche a Danemarcei din 1849 incepe cu numele regelui pe prima pagina, desi scopul ei a fost de fapt sa LIMITEZE puterea regelui; constitutia ultima cea mai noua din 1953 e mai simpla si intra direct in subiectele legale fara nici o infloritura.

  Desi Norvegia si-a declarat legal independenta (fata de Suedia, aliindu-se cu Danemarca) in 1814, Suedezii au castigat runda aceea de blocade, si Norvegia de fapt si de drept ea a devenit cu adevarat de sine statatoare abia in 1905 cand a rupt-o definitiv cu Suedia.

  Sub Danemarca total fusese mai devreme, intre 1521 si 1814- 436 de ani ! Dar pe vremea lui Napoleon, dupa ce au inceput sa moara de foame iar cu totii, danezii au cedat Norvegia Suediei.

  E cam complicat de inteles, dar efectiv intreaga istorie a Scandinaviei e legata de cautarea disperata si bataia cat se poate de directa pt. mancare...din care intotdeauna norvegienii au avut de suferit de foame cel mai mult.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 3. Rudolph Aspirant on November 21st, 2011 1:35 pm

  Zau daca nu a ajuns sa-mi fie mila de norvegieni cu asa o istorie. Plus ca au fost abuzati si exploatati ca naiba ba de danezi, ba de suedezi. Eu personal mi-am formulat opinia ca norvegienii contemporani sunt inca destul de traumatizati la un nivel mai mare decat ar fi romanii contemporani, care au fost abuzati si ei, dar la nivele, dupa parerea mea sincera, mai blande si mai intermitente, mai rare decat brutalitatea cronica insotita de lipsuri mari de mancare si epidemii de nivel exterminator de masa cu efecte pe generatii intregi ce au fost pe aici.

  De altfel asa imi explic si nivelul oarecum mai ridicat deasupra mediei de sado-masochism la care ma refeream o data mai de mult. E vorba de deprivare afectiva si de mancare din aia grava daca e vorba de traume la nivel si scara istorica, plus fortari destul de brutale, violente de implementari de ideologii total straine pt. care nimeni nu era pregatit, si care au fost privite ca exploatative, deci si nivelul de neincredere e mai mare.

  Efectiv bazele increderii se pun la copii in primul lor an de viata, si daca exista probleme mari in acest an crucial, exista risc enorm de mare sa se iveasca si probleme de vulnerabilitate mai mare la stress, si probleme de atasament, probleme grave care vor afecta dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului, deci si a adaptabilitatii sale, a relatiilor sale cu alti oameni pe intreaga viata. Zau daca nu am sa incep sa citesc cazuri de copii ferali (din aia abandonati de mame si crescuti de lupi) ca sa inteleg mai bine mentalitatea scandinava ! Nu e dracul chiar asa de negru, desigur ! Exagerez eu, ca intotdeauna, plus speculez in niste domenii in care chiar ca nu ma pricep. In mod realist, NU cred ca patologia norvegiana e chiar de nivel de tip de copil feral, ci mai mult de tip Cenusareasa, dar totusi o Cenusareasa cam fara zana ajutatoare prea eficienta de-a lungul istoriei, cu mama vitrega Danemarca, si sora vitrega Suedia, desi cu printul magnat de petrol care s-a ivit totusi la timp. Exista, totodata, in mod real, dupa cate observ, patologie de tip borderline (femei care se taie frecvent) mai frecventa decat cea mai comun isterica de nivel latin din Romania (unde femeile sunt mai curand/mai frecvent disperate ca au fost parasite de barbati infideli)...dar asta e poate si pt. ca ei sunt mai avansati la nivel istoric pe scara SF a viitorului decat Romania, care e mai inapoiata inca catre secolul 19 (sec. 19 fiind secolul isteriei, vs. sec. 20-cel al paranoiei, si sec. 21-cel borderline in ceea ce priveste lumea culturala iudeo-crestina).

  P.S. Eu NU folosesc NICIODATA termenul "isteric" in mod peiorativ fata de nimeni. Este in general, cf. clasici, si el un tip de patologie creata de traume de tip soc brutal neasteptat mai ales si carente creatoare de vulnerabilitate preexistente la diverse niveluri.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 4. Rudolph Aspirant on November 21st, 2011 1:46 pm

  P.S. @Blegoo: vezi ca am scris un PS destul de lung si in mare parte ininteligibil care probabil ca a ajuns la Spam. Era oricum tangential off-topic, (ca de obicei), si e total OK sa-l arunci la cos, ca nu e relevant, si nu reprezinta decat niste impresii subiective fugare si inca precis superficiale despre istoria popoarelor Scandinaviei, in fond neutile acestui topic si neutile nimanui in mod particular, decat ca ciorna pt. mine personal.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 5. Rudolph Aspirant on November 21st, 2011 8:33 pm

  Daca tot am evidentiat cateva vulnerabilitati norvegiene, ma simt dator sa reconfirm si cateva trasaturi de rezilienta autentice solide si, de fapt, mult mai utile cetateanului obisnuit de pe strada decat elucubratiile de mai sus, (si alte chestii care mi se invarteau mie in cap in vara asta referitor la unde mocneste vreo posibila "buba" de posibil resentiment popular care nu are cum sa fie inexistent oricat de misto si de relaxata ar fi viata in vreun loc al lumii, si daca e exprimat in mod sado-masochist patologic o sa ajunga sa fie exprimat tocmai impotriva sinelui cum se intampla adesea in cazurile borderline):

  1. o politica fiscala de nivel cu adevarat consistent matur competent disciplinat constiincios in legatura cu propria bogatie...eu asa ceva chiar ca nu am mai citit pe undeva prin alta parte in lume;

  2. o grija deosebita autentica de nivel matur competent fata de copii, la fel, la niveluri mult superioare oricarui alt loc de pe pamant, (cu posibila exceptie a Finlandei), superioare si Canadei si Australiei, oricui.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 6. fanel on November 22nd, 2011 12:52 am

  Avem vocatie de pierzatori sau ori de cate ori intram in ceva il stricam?!?

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 7. Blegoo on November 22nd, 2011 1:15 am

  @fanel: Bre... aici ai fost chiar profund.... metafizic, alea...
  (vorbesc serios, nu fac 'șto)

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 8. Rudolph Aspirant on November 22nd, 2011 9:17 am

  Stiu ca suna aiurea ce o sa zic si nu reprezinta de fapt decat o viziune imatura de copil de aproximativ 6-10 ani care crede ca daca se intampla ceva rau in jurul lui, de ex. divortul parintilor, el e de vina, dar, efectiv, in cazul meu personal, nu stiu cum s-a intamplat si s-a intamplat ca tocmai cand aveam eu 9 ani si tocmai revenisem dintr-o calatorie la Craiova in Bucuresti s-a intamplat fuga lui N. Ceausescu de la balcon, cand a fost sa vizitez eu mai tarziu SUA, nu stiu cum s-a intamplat de s-a intamplat 11 septembrie, si dupa ce am venit in Norvegia, s-a intamplat atacul teroristului ucigas...efectiv o sa ajung sa ma simt vinovat si speriat sa ma mai duc vreodata undeva in lume ca sa nu aduc pacoste si deznadeje pe capul cuiva din greseala !

  P.S. Sa stiti ca in Orientul Mijlociu nu am fost niciodata, asa ca nu e vina mea ce se intampla acolo, desi inca am dubii re. tsunami si accidentul nuclear din Japonia care au survenit tocmai intr-o perioada cand eu ma gandeam chiar, asa cam hodoronc tronc, sa vizitez acea tara ca turist.

  Disclaimer (legal necesar de just in case): just kidding !

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)