Romania Europeana

April 25, 2014 · Bagat la Ioropa, Romania 

Cam așa:

“…o problemă esențială: fondurile europene nu sunt soluția pentru problemele noastre. Aproape nicio firmă românească nu mai câștigă contracte finanțate din aceste fonduri. Tot ce înseamnă infrastructuri este făcut de firme occidentale. În România nu se mai produce nimic, nici măcar ciment și pietriș! Dacă cineva își face o făbricuță de produs lactate, totul vine din import. Industria autohtonă nu produce nimic în domeniul utilajului alimentar. Ambalajele sunt din import. Practic, cu fondurile europene primite, România dezvoltă Occidentul și se sărăcește pe sine…”

Trecînd peste un taipo, nu am ce să mai zic; a zis el cam tot.

Mișto!(0)Fleoșc!(0)

Comentarii

2 Comentarii to “Romania Europeana”

 1. Silavaracald on April 29th, 2014 9:16 am

  Taipo? Adicătelea „evil spirit”, că altceva nu știu să însemne...

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)
 2. Rudolph Aspirant on May 1st, 2014 7:22 am

  Dar se produc ghete, ca am vazut eu aicea unele in Danemraca made in Romania, si erau destul de misto, desi nu indeajuns de ok pt mine, ca erau cam tari si asa mai mult potrivite pt plimbari pe poteci cu pietris din paduri montane, dar asa pt populatia generala erau misto,chaiar daca aici nu exista munti din aia, dar ma rog,just in case ca se schimba geologia pareau destul de utile. Incaltamintea e destul de importanta dupa parerea mea, inclusiv pantoful potrivit pt omul potrivit si in situatia potrivita. Eu cred ca Romania poate produce destule feluri de pantofi utili, nu chiar din cei pertinenti pt necesitatile mele, dat fiind ca eu de fapt nici nu am vreo activitate care nu s-ar putea face teoretic si descult, fiind o activitate in principal birocratica, dar asa per total e bine ca se produc si pantofi.

  Si cred ca se mai produc si alte chestii numai ca nu din alea despre care aude lumea prea des, adica lumea e interesata in primul rand si stie despre productie de constructii, mancare si sex, mai putini se gandesc la alte industrii, de ex de semifabricate, sau de nasturi, etc. Insa desigur ca si industriasii romani ar trebui sa conlucreze mai bine astfel incat sa poata sa obtina niste legislatii favorabile dezvoltarii lor, nu doar asa fiecare de capul lui, plus bagand bete in roate altora, intr-un soi de capitalism inca salbatec, cum e inca in Romania, dar la un moment dat se vor regrupa si acolo in diverse sindicate ale industriasilor sau corporatii, sau ceva de genul asta, cred eu. Dar e dificil de dirijat acest fel de proces asa ca in RP Chineza, pt ca s-a renuntat la asta...desi dlIliescu a dorit sa propuna asa ceva dupa Revolutie, insa lumea se pare ca a dorit capitalism salbatec, chiar si poporul, nu numai asa zisii fostii cripto-nomenclaturisti, pur si simplu lumea a vrut sa o ia de la capat cu secolul 20.

  Intr-un fel era si inevitabil deoarece trebuie retrait acel secul si in Romania, chiar si ca proces terapeutic intr-un fel, doar ca dureaza, nu ai ce sa faci, si nici nu e ceva deosebit de eficient. Este extrordinar cum mi se pare ca asa in clipa asta atmosfera, cultura generala din Romania, mai ales a alora care zic ca sunt intelectuali sau cat de cat oameni care reflecta, mi se pare ff asemanatoare cu una a unor copii/tineret fost abuzat, este teribila imaginea constanta de copil al strazii care parvine din Romania despre Romania insasi, ea insasi despre sine insusi la un anumit punct, efectiv parca ar fi un copil de 13 ani. Nu pot sa evit sa nu am imaginea asta in cap de cate ori citesc asa ceva orice, pro sau chiar critic din interiorul Romaniei, chiar si literar, copil, copil,copil, neglijat si chiar si abuzat uneori, numai asta parvine.

  Desi e ridicol, pt ca in realitate Romania NU este asa, pur si simplu lumea isi vede de treaba asa cum poate fiecare cum poate, capeste tot, efectiv ca peste tot in lume, dar este posibil intr-adevar ca intelectualii Romaniei sa fie efectiv niste dobitoci. Sau poate ca i-o fi abuzat cineva, naiba stie, ca prea par asa vulnerabili, asta e tonul general. Si continua.

  Chiar acuma citeam niste cronici de spectacol, ata un ex de recenzie scrisa de profesionisti, "tema profund umana a spaimei de ratare" ! Pai zi si tu daca asa ceva nu e scris de un dobitoc, sau poate chiar un suferind real concret de ejaculare prematura, nu doar la creier, de une pana unde este spaima de ratare o tema profund umana ? NU poti sa-ti dai seama ce ma deprima chestiile astea. Ca eu macar de la criticii de arte aveam asa speranta, ca aia macar pot gandi ceva mai abstract,plus mie imi facea placere sa citesc Romania Literara, lafel de mult ca si alte reviste de critica literara, desi chiar nu sunt in domeniu, insa mi se pare deconectant. Dar daca nu stii sa critici arte, si nici nu ai vocabular sau constine de baza din critica de arte, asa ca intelectual profesionist recenzor de spectacole, cuma naiba sa stii sa critici social ? Dar nu sunt dobitoci numai in Romania, sau numai in tarile ex-socialiste, dar intr-adevar anumite sisteme sau prganizari sociale, mai ales europeene, chiar par a favoriza dobitocii. Zau, tot in SUA e mai bine, desi costa multe vieti asa la nivel individual, si nu exista protectie pt vulnerabili...dar protectie buna pt vulnerabili, care sa vina fara strigs attached, zau, nu prea exista nicaoeri in lume, cine e vulnerabil e clar f..ut fie direct, fie indirect,fie pe termen mai rapid, fie pe termen ai lung. De aia ma si enervez de fapt cand ma gandesc laRomania ca la o persoana copilvulnerabil, ca nu e chiar asa si nici nu e cazul. Pe de alta parte nu as recomanda nici fardarea artificiala, ci pur si simplu mersul inainte, cu telul de a planifica macar la nivel ideal parcurgerea unei tranzitii dinspre sec 20 catre 21, oricat o dura asta.

  Mișto!(0)Fleoșc!(0)